Sałatka z panierowanym oscypkiem
dorota_sordyl
Sałatka idealnie zaspokoi głód, nawet największego niejadka. Zaskocz swoich gości niebanalnym smakiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
150
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sałatka idealnie zaspokoi głód, nawet największego niejadka. Zaskocz swoich gości niebanalnym smakiem.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
6 łyżecz. sok pomarańczowy tymbark
4 łyżecz. tymbark mus 100% owoców truskawka jabłko banan marchew
0.50 szkl. lubella corn flakes pełne ziarno
1 szt. oscypek
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 pęcz. rukola
1 szt. ogórki konserwowe krakus
1 szt. pomidor
0.25 szt. granat
0.50 szt. cebula czerwona
0.20 opak. żurawina łowicz
Przygotowanie
Dresing: Wymieszać sok z musem owocowym do uzyskania jednolitej konsystencji.
Roztrzepać żółtko. Płatki kukurydzane rozdrobnić. Oscypka pokroić na plasterki ok. 2 cm. Każdy plasterek pokryć roztrzepanym żółtkiem i panierować w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Wstawić na 5 minut do zamrażalnika. Tak przygotowane kawałki piec na grillu (z każdej strony po kilka minut, aż się zrumienią). W międzyczasie przygotować sałatkę.
Owoc granatu pokroić na ćwiartki i wyłuskać nasiona. Rukolę umyć, osuszyć, rozłożyć na talerzu. Na wierzchu ułóżyć pokrojonego w kostkę pomidora, ogórka i pokrojoną w piórka cebule. Posypać całość pestkami owocu granata. Na środku talerza umieścić żurawinę.
Upieczonego oscypka ułożyć na przygotowanej sałatce. Całość polać dresingiem. Podać od razu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
150
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.