Sałatka z owoców morza
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sałatka z owoców morza](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974287355.jpeg&w=3840&q=75)
Poczuj smak gorących wakacji .
0
0 / 0
Poczuj smak gorących wakacji .
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
90 oliwa
1 łyżecz. sól
2 szt. cytryna
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. sałata
5 szt. oliwki czarne
1 łyżka koperek
60 dag. owoce morza
0.50 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
Sałatę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz .
Cytryny starannie wyszoruj , osusz i wyciśnij z nich sok .
Czosnek obierz z łupin , przetnij wzdłuż na pół , zalej sokiem z cytryny i odstaw na godzinę .
Przygotuj dressing .
Sok z cytryny , w którym macerował się czosnek , zmieszaj z oliwą , koperkiem , dopraw solą i pieprzem .
Oliwki pokrój w plasterki .
Na głębokiej patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu , wrzuć mieszankę owoców morza , duś kilka minut i odstaw do ostygnięcia .
Liście sałaty porwij na mniejsze części i wrzuć do salaterki .
Dodaj przestudzone owoce morza , pokrojone oliwki i całość polej dressingiem .
Podawaj ze świeża bagietką .