Sałatka z owoców morza

m7
Sałatka z owoców morza

Średnia 0 / 0

Oceń!

Poczuj smak gorących wakacji .

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

90 oliwa

1 łyżecz. sól

2 szt. cytryna

1 szt. ząbek czosnku

1 szt. sałata

5 szt. oliwki czarne

1 łyżka koperek

60 dag. owoce morza

0.50 łyżecz. pieprz

Przygotowanie


Sałatę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz .

Cytryny starannie wyszoruj , osusz i wyciśnij z nich sok .

Czosnek obierz z łupin , przetnij wzdłuż na pół , zalej sokiem z cytryny i odstaw na godzinę .

Przygotuj dressing .

Sok z cytryny , w którym macerował się czosnek , zmieszaj z oliwą , koperkiem , dopraw solą i pieprzem .

Oliwki pokrój w plasterki .

Na głębokiej patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu , wrzuć mieszankę owoców morza , duś kilka minut i odstaw do ostygnięcia .

Liście sałaty porwij na mniejsze części i wrzuć do salaterki .

Dodaj przestudzone owoce morza , pokrojone oliwki i całość polej dressingiem .

Podawaj ze świeża bagietką .

Wartości odżywcze na porcję


Energia

353

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

7

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły