Sałatka z oregano

m7
Sałatka z oregano

0

0 / 0

Sałatka ze świeżym oregano to doskonały wybór dla osób ceniących zdrowe i lekkie posiłki. W połączeniu z roszponką, ogórkiem, mandarynką i serem feta jest orzeźwiająca i wyjątkowo smaczna. Doskonale smakuje samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącego pieczywa. To idealna propozycja na lunch, kolację lub jako dodatek do dań głównych.

10

Składniki

10 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

30 g świeże oregano

30 g rukola

30 szt. roszponka

0.50 szt. ogórek

1 szt. mandarynka

50 g ser feta

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżecz. sok z cytryny

1 łyżka pestki dyni

Przygotowanie


1

Umyj wszystkie warzywa i liście sałat.

2

Ogórka pokrój w cienkie plasterki.

3

Mandarynkę obierz i podziel na cząstki.

4

W misce ułóż na spodzie oregano, rukolę i roszponkę.

5

Dodaj ogórka, mandarynkę, pestki dyni i pokruszoną fetę.

6

Całość dopraw solą i pieprzem.

7

Skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

8

Podawaj z grzanką z pieczywa, najlepiej lekko podpieczonego.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

804

kcal

Białka

53

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

53

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły