Sałatka z ogórków na ostro
m7
Sałatka do spiżarni na zimę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
313
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.4 / 26
Sałatka do spiżarni na zimę.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
3 kg ogórek
1 łyżecz. papryka ostra
1 łyżecz. pieprz
1 szkl. ocet
1 szkl. cukier
3 szkl. woda
3 szt. cebula
10 szt. ząbek czosnku
1 łyżka sól
Przygotowanie
Obrane ogórki pokroić w plastry, posolić, odstawić na 2 godziny aż puszczą sok. Sok odlać.
Cebulę, pokroić w pół plasterki, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do ogórków, dosypać paprykę i pieprz. Wymieszać.
Składniki na zalewę zagotować, zalać nią ogórki.
Słoiki zakręcić, gotować od zawrzenia wody (5 min.).