Sałatka z ogórków
m7
Super sałatka do kanapek z wędliną i jako surówka do obiadu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1400
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
290
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Super sałatka do kanapek z wędliną i jako surówka do obiadu.
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2.50 kg ogórek
1 łyżecz. curry
1 łyżecz. gorczyca
1 szkl. cukier
1 szkl. woda
2 szt. cebula
1 łyżka musztarda
2 łyżka sól
0.50 szkl. ocet
Przygotowanie
Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w piórka.
Ogórki i cebulę wrzucić do miski.
Z wody, octu, cukru, soli i curry zagotować zalewę.
Gorącą zalewą zalać ogórki z cebulą, dodać gorczycę i musztardę, wymieszać i odstawić na 4-5 godzin.
Po tym czasie ogórki przełożyć do słoików ciasno upychając, zalać powstałą zalewą.
Zamknąć słoiki i przechowywać w lodówce nawet do 3 tygodni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1400
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
290
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.