Sałatka z melonem i fetą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Sałatka z melonem i fetą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1713256476534.jpg&w=3840&q=75)
Sałatka z melonem i fetą to lekkie, orzeźwiające i pyszne połączenie rukoli, ogórka, fety, melona, mięty, płatków chili i tymianku. Całość dopełnia dressing na bazie oliwy z oliwek, miodu i soku z cytryny. To idealny wybór na letnie dni. Sałatka świetnie sprawdzi się na pikniki, grille lub przyjęcia na świeżym powietrzu.
0
0 / 0
Sałatka z melonem i fetą to lekkie, orzeźwiające i pyszne połączenie rukoli, ogórka, fety, melona, mięty, płatków chili i tymianku. Całość dopełnia dressing na bazie oliwy z oliwek, miodu i soku z cytryny. To idealny wybór na letnie dni. Sałatka świetnie sprawdzi się na pikniki, grille lub przyjęcia na świeżym powietrzu.
14
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. melon żółty
100 g ser feta
80 g rukola
0.50 szt. ogórek
4 łyżka oliwa z oliwek
4 łyżecz. miód
2 łyżka sok z cytryny
10 szt. liście mięty
2 szt. kromka chleba pszennego
2 łyżka masło
1 szczyp. płatki chili
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 łodyga świeży tymianek
Przygotowanie
Patelnię mocno rozgrzać. Rozpuścić łyżkę masła, dodać płatki chilli i położyć kromki chleba. Smażyć, aż się zarumienią.
Dodać kolejną łyżkę masła i tostować chleb z drugiej strony. Na koniec posypać posiekanym tymiankiem.
Melon pokroić na pół, wydrążyć pestki, posiekać w półksiężyce i odciąć skórkę.
Ogórek pokroić w drobne słupki.
Rukolę wymieszać z oliwą i położyć na talerzu. Na wierzch położyć pokrojonego ogórka i melona. Dodać pokruszoną fetę i polać całość miodem, sokiem z cytryny oraz oliwą.
Gotową sałatkę doprawić pieprzem, solą i płatkami chilli. Wierzch udekorować posiekanymi listkami mięty.
Serwować z wcześniej przygotowanym tostem z chleba pszennego.