Sałatka z melonem i fetą

EkspertOdKuchni
Sałatka z melonem i fetą

0

0 / 0

Sałatka z melonem i fetą to lekkie, orzeźwiające i pyszne połączenie rukoli, ogórka, fety, melona, mięty, płatków chili i tymianku. Całość dopełnia dressing na bazie oliwy z oliwek, miodu i soku z cytryny. To idealny wybór na letnie dni. Sałatka świetnie sprawdzi się na pikniki, grille lub przyjęcia na świeżym powietrzu.

14

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. melon żółty

100 g ser feta

80 g rukola

0.50 szt. ogórek

4 łyżka oliwa z oliwek

4 łyżecz. miód

2 łyżka sok z cytryny

10 szt. liście mięty

2 szt. kromka chleba pszennego

2 łyżka masło

1 szczyp. płatki chili

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

1 łodyga świeży tymianek

Przygotowanie


1

Patelnię mocno rozgrzać. Rozpuścić łyżkę masła, dodać płatki chilli i położyć kromki chleba. Smażyć, aż się zarumienią.

2

Dodać kolejną łyżkę masła i tostować chleb z drugiej strony. Na koniec posypać posiekanym tymiankiem.

3

Melon pokroić na pół, wydrążyć pestki, posiekać w półksiężyce i odciąć skórkę.

4

Ogórek pokroić w drobne słupki.

5

Rukolę wymieszać z oliwą i położyć na talerzu. Na wierzch położyć pokrojonego ogórka i melona. Dodać pokruszoną fetę i polać całość miodem, sokiem z cytryny oraz oliwą.

6

Gotową sałatkę doprawić pieprzem, solą i płatkami chilli. Wierzch udekorować posiekanymi listkami mięty.

7

Serwować z wcześniej przygotowanym tostem z chleba pszennego.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

618

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

39

gram

Tłuszcze

46

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły