Sałatka z makaronu penne po nicejsku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sałatka z makaronu penne po nicejsku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699972978520.jpeg&w=3840&q=75)
Uczta dla smakoszy tuńczyka, anchois i krewetek. Palce lizac!
1
0 / 0
Uczta dla smakoszy tuńczyka, anchois i krewetek. Palce lizac!
18
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
40 sok z cytryny
20 ocet balsamiczny
120 oliwa z oliwek
3 szczyp. sól
3 szczyp. pieprz
5 g koperek
5 g nać pietruszki
80 g krewetki
80 g oliwki czarne
400 g pomidor
200 g cebula czerwona
250 g tuńczyk
300 g makaron penne lubella pełne ziarno
5 g czosnek
1 szt. sos winegret
8 szt. boczek wędzony
10 szt. fileciki anchois
4 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Makaron gotujemy według zaleceń producenta.
Ugotowane na twardo jajka kroimy na cząstki (tzw. ósemki).
Następnie łączymy je z pociętym na cząstki pomidorem, pociętą w piórka cebulą oraz oliwkami pokrojonymi w plasterki.
Tuńczyka rozdrabniamy w palcach i dodajemy do przygotowanych warzyw.
Następnie dodajemy także krewetki koktajlowe i całość doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystko delikatnie mieszamy dodając wystudzony makaron.
Sos: pietruszkę, koper i czosnek drobno siekamy, przekładamy do słoika, wlewamy oliwę, ocet, sok z cytryny i przyprawiamy do smaku. Całość energicznie mieszamy np. w szejkerze lub zakręconym słoiku.
Makaron z warzywami układamy na talerzu, polewamy sosem i dekorujemy filecikami anchois oraz grillowanym lub smażonym boczkiem.