Sałatka z makaronu penne po nicejsku

m7
Sałatka z makaronu penne po nicejsku

1

0 / 0

Uczta dla smakoszy tuńczyka, anchois i krewetek. Palce lizac!

18

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

40 sok z cytryny

20 ocet balsamiczny

120 oliwa z oliwek

3 szcz. sól

3 szcz. pieprz

5 g koperek

5 g nać pietruszki

80 g krewetki

80 g oliwki czarne

400 g pomidor

200 g cebula czerwona

250 g tuńczyk

300 g makaron penne lubella pełne ziarno

5 g czosnek

1 szt. sos winegret

8 szt. boczek wędzony

10 szt. fileciki anchois

4 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy według zaleceń producenta.

2

Ugotowane na twardo jajka kroimy na cząstki (tzw. ósemki).

3

Następnie łączymy je z pociętym na cząstki pomidorem, pociętą w piórka cebulą oraz oliwkami pokrojonymi w plasterki.

4

Tuńczyka rozdrabniamy w palcach i dodajemy do przygotowanych warzyw.

5

Następnie dodajemy także krewetki koktajlowe i całość doprawiamy solą i pieprzem.

6

Wszystko delikatnie mieszamy dodając wystudzony makaron.

7

Sos: pietruszkę, koper i czosnek drobno siekamy, przekładamy do słoika, wlewamy oliwę, ocet, sok z cytryny i przyprawiamy do smaku. Całość energicznie mieszamy np. w szejkerze lub zakręconym słoiku.

8

Makaron z warzywami układamy na talerzu, polewamy sosem i dekorujemy filecikami anchois oraz grillowanym lub smażonym boczkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły