Example thumb
1

Składniki

40 Mililitrów
sok z cytryny
20 Mililitrów
ocet balsamiczny
120 Mililitrów
oliwa z oliwek
3 Szczypty
sól
3 Szczypty
pieprz
5 Gramów
koperek
5 Gramów
nać pietruszki
80 Gramów
Krewetki
80 Gramów
oliwki czarne
400 Gramów
pomidor
200 Gramów
cebula czerwona
250 Gramów
Tuńczyk
300 Gramów
ingridient
makaron penne Lubella Pełne Ziarno
5 Gramów
czosnek
1 Sztuka
Sos winegret
8 Sztuk
boczek wędzony
10 Sztuk
Fileciki anchois
4 Sztuki
jaja kurze całe
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Makaron gotujemy według zaleceń producenta.
  2. Ugotowane na twardo jajka kroimy na cząstki (tzw. ósemki).
  3. Następnie łączymy je z pociętym na cząstki pomidorem, pociętą w piórka cebulą oraz oliwkami pokrojonymi w plasterki.
  4. Tuńczyka rozdrabniamy w palcach i dodajemy do przygotowanych warzyw.
  5. Następnie dodajemy także krewetki koktajlowe i całość doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Wszystko delikatnie mieszamy dodając wystudzony makaron.
  7. Sos: pietruszkę, koper i czosnek drobno siekamy, przekładamy do słoika, wlewamy oliwę, ocet, sok z cytryny i przyprawiamy do smaku. Całość energicznie mieszamy np. w szejkerze lub zakręconym słoiku.
  8. Makaron z warzywami układamy na talerzu, polewamy sosem i dekorujemy filecikami anchois oraz grillowanym lub smażonym boczkiem.

Opis

Uczta dla smakoszy tuńczyka, anchois i krewetek. Palce lizac!

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!