Sałatka z makaronem uszka i wędzonymi szprotkami
lubella
Są źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3, białka, wapnia oraz witamin (B12 i D). Szprotki, bo o nich mowa, to świetny dodatek do potraw makaronowych. Jedną z nich jest sałatka z makaronem typu uszka z wykorzystaniem tej wędzonej ryby - smacznie i fit!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
576
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Są źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3, białka, wapnia oraz witamin (B12 i D). Szprotki, bo o nich mowa, to świetny dodatek do potraw makaronowych. Jedną z nich jest sałatka z makaronem typu uszka z wykorzystaniem tej wędzonej ryby - smacznie i fit!
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella uszka
50 g szpinak młody
50 g rodzynki
5 szt. ogórek konserwowy
1 szt. sok z cytryny
200 g szprotki wędzone
Przygotowanie
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu, a następnie hartujemy go zimną wodą.
Szprotki czyścimy z główek i ogonków, następnie mieszamy delikatnie z makaronem, szpinakiem, rodzynkami i ogórkami pokrojonymi w kosteczkę.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
576
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.