Sałatka z makaronem świderki i oscypkiem

lubella
Sałatka z makaronem świderki i oscypkiem

Średnia 4.1 / 7

Oceń!

Mamy dla Ciebie pomysł na drugie śniadanie albo kolację! Słodko-słona sałatka makaronowa to sycący, ale i zdrowy posiłek, w którym połączysz aromat oscypka i żurawiny z rukolą oraz sosem na bazie miodu i cytryny. To idealna, lekka przekąska pomiędzy posiłkami!

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella świderki

100 g rukola

50 g żurawina suszona

1 szt. oscypek

50 g orzechy włoskie

3 łyżka miód

2 szt. cytryna

100 olej słonecznikowy

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu, następnie hartujemy go zimną wodą i mieszamy z rukolą, pokrojonym oscypkiem, żurawiną oraz orzechami.

Z miodu, soku z cytryny, oleju i przypraw przygotowujemy sos.

Delikatnie polewamy nim sałatkę i mieszamy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

815

kcal

Białka

18

gram

Węglowodany

104

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły