Example thumb
1

Składniki

150 Mililitrów
oliwa z oliwek
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
300 Gramów
Makaron fusilli
200 Gramów
pierś kurczaka
50 Gramów
parmezan
40 Gramów
Musztarda Dijon
1 Sztuka
Sałata rzymska
10 Sztuk
pomidorki koktajlowe
4 Sztuki
czosnek
6 Sztuk
Fileciki anchois
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
0.5 Sztuki
cytryna
1 Sztuka
Sos worcester
2 Łyżki
oliwa z oliwek
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Makaron ugotować według wskazówek producenta.
  2. czosnek utrzeć z solą, rozgnieść widelcem anchois i wymieszać z żółtkiem.
  3. Całość ubijać, wlewając stopniowo oliwę, aż do momentu, gdy sos stanie się majonezowy.
  4. Wszystko doprawić łyżeczką dijońskiej musztardy, sokiem z cytryny, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną sosu worcester.
  5. Pierś kurczaka rozbić, doprawić oliwą, solą i pieprzem, a następnie podpiec.
  6. Liście rzymskiej sałaty wymieszać z sosem i wystudzonym makaronem.
  7. Całość posypać parmezanem.
  8. Kurczaka pokroić w paseczki i układać na sałacie z makaronem.
  9. Do dekoracji użyć pomidorków koktajlowych, ewentualnie chipsów z boczku.

Opis

Przepyszna i jakże popularna sałatka. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, a rozkosze smakowe trwają bardzo długo.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!