Sałatka z komosą ryżową, fetą i warzywami
EkspertOdKuchni
Sałatka z komosą ryżową, fetą i warzywami to idealna propozycja na letnie dni, gdy mamy ochotę na coś lekkiego, zdrowego i orzeźwiającego. Komosa ryżowa, znana również jako quinoa, stanowi doskonałe źródło białka roślinnego oraz błonnika, co czyni ją idealnym składnikiem dla osób dbających o zdrową dietę. Sałatkę możesz serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb. Doskonale sprawdzi się również jako lekki obiad, lunch do pracy lub kolacja w ciepłe letnie wieczory. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
532
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sałatka z komosą ryżową, fetą i warzywami to idealna propozycja na letnie dni, gdy mamy ochotę na coś lekkiego, zdrowego i orzeźwiającego. Komosa ryżowa, znana również jako quinoa, stanowi doskonałe źródło białka roślinnego oraz błonnika, co czyni ją idealnym składnikiem dla osób dbających o zdrową dietę. Sałatkę możesz serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb. Doskonale sprawdzi się również jako lekki obiad, lunch do pracy lub kolacja w ciepłe letnie wieczory. Smacznego!
12
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. sałata rzymska mini
0.50 szt. sałata lodowa
1 szt. cebula szalotka
250 g pomidorki cherry
3 łodyga seler naciowy
4 szt. rzodkiewka
0.50 pęcz. cebula dymka
50 g komosa ryżowa
200 g ser feta
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Komosę ryżową gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy i studzimy.
Sałatę rzymską dzielimy na liście, układamy na talerzach. Sałatę lodową kroimy w paski i układamy kopiec na talerzu. Seler naciowy i rzodkiewkę kroimy w plasterki, pomidorki tniemy na pół, cebulę dymkę oraz szalotkę w pióra.
Wszystkie warzywa wsypujemy na sałatę, posypujemy wystudzoną komosą oraz pokruszonym serem feta.
Całość polewamy według uznania oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
532
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.