Sałatka z komosą ryżową, fetą i warzywami

EkspertOdKuchni
Sałatka z komosą ryżową, fetą i warzywami

0

0 / 0

Sałatka z komosą ryżową, fetą i warzywami to idealna propozycja na letnie dni, gdy mamy ochotę na coś lekkiego, zdrowego i orzeźwiającego. Komosa ryżowa, znana również jako quinoa, stanowi doskonałe źródło białka roślinnego oraz błonnika, co czyni ją idealnym składnikiem dla osób dbających o zdrową dietę. Sałatkę możesz serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb. Doskonale sprawdzi się również jako lekki obiad, lunch do pracy lub kolacja w ciepłe letnie wieczory. Smacznego!

12

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. sałata rzymska mini

0.50 szt. sałata lodowa

1 szt. cebula szalotka

250 g pomidorki cherry

3 łod. seler naciowy

4 szt. rzodkiewka

0.50 pęcz. cebula dymka

50 g komosa ryżowa

200 g ser feta

1 szcz. pieprz, sól do smaku

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Komosę ryżową gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy i studzimy.

2

Sałatę rzymską dzielimy na liście, układamy na talerzach. Sałatę lodową kroimy w paski i układamy kopiec na talerzu. Seler naciowy i rzodkiewkę kroimy w plasterki, pomidorki tniemy na pół, cebulę dymkę oraz szalotkę w pióra.

3

Wszystkie warzywa wsypujemy na sałatę, posypujemy wystudzoną komosą oraz pokruszonym serem feta.

4

Całość polewamy według uznania oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły