Sałatka z kokardkami listkami brukselki, jarmużem i pesto z orzechami arachidowymi

lubella
Sałatka z kokardkami listkami brukselki, jarmużem i pesto z orzechami arachidowymi

2

5 / 1

Coś dla koneserów - sałatka z kokardkami, listkami brukselki, jarmużem, orzechami arachidowymi, orzeszkami ziemnymi i serem Grana Padano. Przepis idealnie nadaje się jako uzupełnienie zdrowej diety. Odżywiaj się zdrowo z nami!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. makaron lubella pełne ziarno kokardki

0.50 kg brukselka

100 g jarmuż

1 pęcz. bazylia

2 szt. ząbek czosnku

0.50 szkl. oliwa z oliwek

100 g orzeszki ziemne

50 g ser grana padano

0.50 szt. sok z cytryny

1 szcz. sól, pieprz

15 g orzechy arachidowe

Przygotowanie


1

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, po czym odcedź i przelej zimną wodą.

2

Świeżą brukselkę dobrze umyj i małym nożykiem w miarę możliwości, odrywaj po kolei wierzchnie listki.

3

Listki z brukselki wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i zblanszuj je: gotuj przez około 30 sekund, następnie wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej i wrzuć do wody z lodem.

4

Jarmuż dokładnie umyj i oderwij twardą łodygę z środka liści, następnie postąp tak samo, jak w przypadku brukselki.

5

Do wysokiego naczynia wrzuć bazylię (może być z łodygami) oraz zgnieciony czosnek, orzechy ziemne niesolone, ser, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dopraw wszystko solą i pieprzem, a całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę.

6

Ugotowany makaron wymieszaj z pesto, a następnie z połową brukselki i jarmużu i ułóż w salaterce lub głębokim talerzu. Po wierzchu posyp listkami brukselki, jarmużu i kilkoma orzechami arachidowymi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły