Sałatka z kasztanów

m7
Sałatka z kasztanów

0

0 / 0

Zastanawiasz sie co zrobić z przywiezionymi z wakacji jadalnymi kasztanami...Oto jedna z propozycji

13

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 łyżeczka pasta z krewetek do sosu

1 łyżeczka sok z limonki do sosu

0.50 łyżeczka sól do sosu

120 g kiełki sojowe

200 g jadalne kasztany

350 g serek tofu

40 g orzeszki ziemne na sos

1 szt. ogórek sałatkowy

1 szt. kawałek imbiru

1 szt. świeży ananas

1 szt. czerwone chili do sosu

2 łyżka oliwa z orzeszków ziemnych

3 łyżka oliwa z orzeszków ziemnych do sosu

Przygotowanie


1

Kasztany piec na blasze w piekarniku z niewielką ilością wody, aż będą miękkie.

2

Następnie przestudzić, obrać ze skórki i przepołowić. Kiełki sojowe umyć i blanszować w osolonej wodzie około 1 minuty.Opłukać zimną wodą. Serek tofu pokroić na podłużne plasterki. Na Patelni rozgrzać oliwę z orzeszków ziemnych i usmażyć plasterki tofu na złoty kolor. Serek osączyć z tłuszczu i przestudzić. Ogórek umyć i pokroić na plasterki. Imbir obrać i pokroić w cieniutkie talarki.

3

Ananas obrać, pokroić na plastry, usuwając przy tym twardy środek. Składniki sałatki przełożyć do miski i wymieszać.

4

Przygotować sos. Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni, następnie zemleć w mikserze. Chili przekroić wzdłuż, usunąć nasionka i bardzo cienko posiekać. Pastę z krewetek, sok z limonki, sól, oliwę z orzeszków ziemnych wymieszać z sobą i dodać orzeszki ziemne i chili. Wymieszać. Sosem polać sałatkę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły