Sałatka z kapusty w sloiki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sałatka z kapusty w sloiki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977522813.jpeg&w=3840&q=75)
Wyjmujemy ze słoika gotową sałatkę do obiadu.
0
0 / 0
Wyjmujemy ze słoika gotową sałatkę do obiadu.
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
2 kg kapusta biała
1 łyżecz. pieprz
1 szkl. olej
3 szt. cebula
2 szt. marchew
2 łyżka sól
0.50 szkl. ocet
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy, możemy dodać np. marchew, którą ścieramy na tarce lub robotem siekamy w talarki. Cebulę kroimy w półksiężyce, dodajemy sól, wszystko mieszamy o odstawiamy na 3 godziny.
Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki mieszamy, nie gotujemy. Po upływie 3 godzin kapustę odciskamy z soku, ubijamy ciasno w słoiki. Patyczkiem do szaszłyków przebijamy się w kilku miejscach do dna słoika. Zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 15 minut. Kapusta z wierzchu jest ciemna od pieprzu, ale to nie przeszkadza.