Sałatka z kalafiorem i tofu
EkspertOdKuchni
Sałatka z kalafiorem, ananasem, pomidorkami koktajlowymi, wędzonym tofu i orzechami nerkowca to idealna propozycja na lekki obiad lub kolację. Świetnie sprawdzi się również na wyjątkowe okazje, imprezy i przyjęcia. To świetny wybór dla wegan, wegetarian i miłośników zdrowych potraw.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
845
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Sałatka z kalafiorem, ananasem, pomidorkami koktajlowymi, wędzonym tofu i orzechami nerkowca to idealna propozycja na lekki obiad lub kolację. Świetnie sprawdzi się również na wyjątkowe okazje, imprezy i przyjęcia. To świetny wybór dla wegan, wegetarian i miłośników zdrowych potraw.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g szpinak baby
1 szt. kalafior
0.50 szt. ananas
8 szt. pomidorki koktajlowe
1 szt. tofu wędzone
80 g orzechy nerkowca
1 szt. ząbki czosnku
50 ml oliwa
1 łyżka ocet winny
1 łyżecz. musztarda
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Do miseczki wlewamy oliwę i ocet winny. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżeczkę musztardy i szczyptę soli. Całość mieszamy i przekładamy do lodówki.
Kalafior gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia.
Ananas obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy na pół. Tofu wędzone kroimy w kostkę.
Szpinak baby umieszczamy w misce i mieszamy go z dressingiem. Wykładamy na talerz. Kalafior, ananas, pomidorki i tofu układamy na szpinaku. Całość posypujemy orzechami nerkowca.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
845
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.