Sałatka z kalafiorem i tofu

EkspertOdKuchni
Sałatka z kalafiorem i tofu

1

0 / 0

Sałatka z kalafiorem, ananasem, pomidorkami koktajlowymi, wędzonym tofu i orzechami nerkowca to idealna propozycja na lekki obiad lub kolację. Świetnie sprawdzi się również na wyjątkowe okazje, imprezy i przyjęcia. To świetny wybór dla wegan, wegetarian i miłośników zdrowych potraw.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g szpinak baby

1 szt. kalafior

0.50 szt. ananas

8 szt. pomidorki koktajlowe

1 szt. tofu wędzone

80 g orzechy nerkowca

1 szt. ząbki czosnku

50 ml oliwa

1 łyżka ocet winny

1 łyżecz. musztarda

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Do miseczki wlewamy oliwę i ocet winny. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżeczkę musztardy i szczyptę soli. Całość mieszamy i przekładamy do lodówki.

2

Kalafior gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia.

3

Ananas obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy na pół. Tofu wędzone kroimy w kostkę.

4

Szpinak baby umieszczamy w misce i mieszamy go z dressingiem. Wykładamy na talerz. Kalafior, ananas, pomidorki i tofu układamy na szpinaku. Całość posypujemy orzechami nerkowca.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

845

kcal

Białka

30

gram

Węglowodany

61

gram

Tłuszcze

52

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły