Sałatka z kalafiora, jaj i pomidorów
m7
Typowo letnia, lekka sałatka, która znakomicie sprawdzi się również jako dodatek do jesiennego obiadu. W skład wchodzą zaledwie trzy składniki (kalafior, jaja i pomidor) plus sos czosnkowy. Bardzo nam smakuje to minimalistyczne rozwiązanie:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
232
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Typowo letnia, lekka sałatka, która znakomicie sprawdzi się również jako dodatek do jesiennego obiadu. W skład wchodzą zaledwie trzy składniki (kalafior, jaja i pomidor) plus sos czosnkowy. Bardzo nam smakuje to minimalistyczne rozwiązanie:)
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 szt. kalafior
4 szt. pomidor
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. czosnek
2 łyżka jogurt naturalny
1 łyżka majonez
Przygotowanie
Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę.
Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki.
Sos: Wymieszać jogurt z majonezem, dodać zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem sosem polać warzywa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
232
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.