Sałatka z kalafiora, jaj i pomidorów

m7
Sałatka z kalafiora, jaj i pomidorów

1

0 / 0

Typowo letnia, lekka sałatka, która znakomicie sprawdzi się również jako dodatek do jesiennego obiadu. W skład wchodzą zaledwie trzy składniki (kalafior, jaja i pomidor) plus sos czosnkowy. Bardzo nam smakuje to minimalistyczne rozwiązanie:)

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

1 szt. kalafior

4 szt. pomidor

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. czosnek

2 łyżka jogurt naturalny

1 łyżka majonez

Przygotowanie


1

Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie.

2

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę.

3

Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki.

4

Sos: Wymieszać jogurt z majonezem, dodać zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

5

Przed podaniem sosem polać warzywa.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

232

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły