Sałatka z kakaowym dressingiem
decomorreno
Soczysta pierś z kurczaka skąpana w kakaowo-miodowym dressingu to idealny pomysł na dietetyczną sałatkę dla całej rodziny. Do jej wykonania dodatkowo niezbędne będą m.in.: migdały, nektarynki, truskawki i szpinak.
1
4.4 / 5
Soczysta pierś z kurczaka skąpana w kakaowo-miodowym dressingu to idealny pomysł na dietetyczną sałatkę dla całej rodziny. Do jej wykonania dodatkowo niezbędne będą m.in.: migdały, nektarynki, truskawki i szpinak.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
2 szt. pierś z kurczaka
2 szkl. szpinak
0.66 szkl. truskawki
3 szt. nektarynka
30 g migdały
100 g masło
0.50 szkl. oliwa z oliwek
1 szt. cytryna
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. tymianek
3 łyżka ocet balsamiczny
0.50 łyżka miód
1 łyżecz. kakao decomorreno
Przygotowanie
Przygotowujemy marynatę na mięso: ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok, dodajemy 1/3 szklanki oliwy oraz przyprawy (sól, pieprz, tymianek). Umyte, osuszone papierowym ręcznikiem piersi kurczaka wkładamy do marynaty, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut w chłodnie miejsce. Po zamarynowaniu obsmażamy mięso na patelni z obu stron, następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy masło, pokrojone w paski i pieczemy przez 15-20 minut w 200 st.
W miseczce przygotowujemy dressing: mieszamy ze sobą 3 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, miód oraz kakao. Do miski nakładamy szpinak oraz pokrojone truskawki oraz nektarynki. Wyciągamy mięso z piekarnika i kroimy je na kawałki, dodajemy do sałatki. Całość polewamy kakaowym dressingiem oraz posypujemy migdałami.
Zobacz przepis na :[https://www.youtube.com/watch?v=Sr1CUv—zPU]