Sałatka z kakaowym dressingiem

decomorreno
Sałatka z kakaowym dressingiem

1

4.4 / 5

Soczysta pierś z kurczaka skąpana w kakaowo-miodowym dressingu to idealny pomysł na dietetyczną sałatkę dla całej rodziny. Do jej wykonania dodatkowo niezbędne będą m.in.: migdały, nektarynki, truskawki i szpinak.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

2 szt. pierś z kurczaka

2 szkl. szpinak

0.66 szkl. truskawki

3 szt. nektarynka

30 g migdały

100 g masło

0.50 szkl. oliwa z oliwek

1 szt. cytryna

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. tymianek

3 łyżka ocet balsamiczny

0.50 łyżka miód

1 łyżeczka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Przygotowujemy marynatę na mięso: ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok, dodajemy 1/3 szklanki oliwy oraz przyprawy (sól, pieprz, tymianek). Umyte, osuszone papierowym ręcznikiem piersi kurczaka wkładamy do marynaty, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut w chłodnie miejsce. Po zamarynowaniu obsmażamy mięso na patelni z obu stron, następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy masło, pokrojone w paski i pieczemy przez 15-20 minut w 200 st.

2

W miseczce przygotowujemy dressing: mieszamy ze sobą 3 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, miód oraz kakao. Do miski nakładamy szpinak oraz pokrojone truskawki oraz nektarynki. Wyciągamy mięso z piekarnika i kroimy je na kawałki, dodajemy do sałatki. Całość polewamy kakaowym dressingiem oraz posypujemy migdałami.

3

Zobacz przepis na :[https://www.youtube.com/watch?v=Sr1CUv—zPU]

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły