Sałatka z jajkiem i tuńczykiem podana w makaronowych muszlach

Lubella
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem podana w makaronowych muszlach

2

0 / 0

Wyjątkowa sałatka z jajkiem i tuńczykiem, podana w efektownych makaronowych muszlach, to idealna propozycja na przystawkę, lekką kolację lub eleganckie danie na przyjęcie. Kremowe jajka, delikatny tuńczyk, chrupiące warzywa i odrobina majonezu tworzą wyrazistą, ale zrównoważoną kompozycję smaków. Muszle makaronowe nie tylko pięknie prezentują się na talerzu, ale również doskonale utrzymują farsz. To szybkie, smaczne i efektowne danie, które zachwyci gości i domowników.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

12 szt. muszle makaronowe

2 szt. jajka ugotowane na twardo

1 puszka tuńczyk w sosie własnym

0.50 szt. ogórek zielony

0.50 szt. papryka czerwona

0.50 szt. papryka żółta

1 szt. pomidor

1 łyżka majonez

1 łyżecz. musztarda dijon

1 łyżka szczypiorek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Ugotuj makaronowe muszle w osolonej wodzie al dente – ostrożnie, by ich nie porwać. Odcedź i ostudź.

2

Ugotowane na twardo jajka obierz i posiekaj w drobną kostkę.

3

Odsącz tuńczyka z zalewy.

4

W misce wymieszaj jajka, tuńczyka, ogórka, papryki, pomidory i szczypiorek.

5

Dodaj majonez, musztardę, sól i pieprz – delikatnie wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.

6

Napełnij każdą muszlę sałatką, używając łyżeczki lub rękawa cukierniczego.

7

Ułóż muszle na talerzu i opcjonalnie udekoruj listkami bazylii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2380

kcal

Białka

94

gram

Węglowodany

441

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły