Sałatka z indykiem, papryką i makaronem

monikap
Sałatka z indykiem, papryką i makaronem

0

4 / 1

Sałatka jest kolorowa i sycąca. Zamiast indyka można dodać kurczaka, najważniejsze jest by dobrze go przyprawić tzn. na słodko-kwaśno, bo tylko tak przyprawiony pasuje mi do panierki z sezamu.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. pieprz

1 łyżeczka miód

1 szt. papryka czerwona

1 szt. papryka żółta

1 szt. filet z indyka

3 łyżka sos sojowy

1 łyżka ocet winny

2 łyżka bułka tarta

4 łyżka sezam nasiona

3 łyżka oliwa

1 łyżka sok z cytryny

10 dek. makaron kokardki

0.50 szt. sałata lodowa

Przygotowanie


1

Przygotować sos winegret z oliwy soku z cytryny doprawić pieprzem sos można przygotować gotowy z opakowania, przyprawić. Wszystkie warzywa przemieszać razem z makaronem, polać sosem, przełożyć do salaterki, na sałatce ułożyć mięso. Można posypać posiekanym szczypiorkiem.

2

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, cebulę obrać pokroić w piórka, sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki.

3

Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente, przelać na sicie dużą ilością zimnej wody, odsączyć.

4

Mięso umyć, pokroić w cienkie paski, posolić, popieprzyć, wymieszać sos sojowy,ocet i miód, włożyć mięso, przykryć, odstawić na ok. 2 godz. do lodówki. Bułkę tartą wymieszać w sezamie, mięso obtoczyć w panierce usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone przełożyć n papierowy ręcznik.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły