Sałatka z indykiem, papryką i makaronem
monikap
Sałatka jest kolorowa i sycąca. Zamiast indyka można dodać kurczaka, najważniejsze jest by dobrze go przyprawić tzn. na słodko-kwaśno, bo tylko tak przyprawiony pasuje mi do panierki z sezamu.
0
4 / 1
Sałatka jest kolorowa i sycąca. Zamiast indyka można dodać kurczaka, najważniejsze jest by dobrze go przyprawić tzn. na słodko-kwaśno, bo tylko tak przyprawiony pasuje mi do panierki z sezamu.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. sól, pieprz
1 szcz. pieprz
1 łyżeczka miód
1 szt. papryka czerwona
1 szt. papryka żółta
1 szt. filet z indyka
3 łyżka sos sojowy
1 łyżka ocet winny
2 łyżka bułka tarta
4 łyżka sezam nasiona
3 łyżka oliwa
1 łyżka sok z cytryny
10 dek. makaron kokardki
0.50 szt. sałata lodowa
Przygotowanie
Przygotować sos winegret z oliwy soku z cytryny doprawić pieprzem sos można przygotować gotowy z opakowania, przyprawić. Wszystkie warzywa przemieszać razem z makaronem, polać sosem, przełożyć do salaterki, na sałatce ułożyć mięso. Można posypać posiekanym szczypiorkiem.
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, cebulę obrać pokroić w piórka, sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente, przelać na sicie dużą ilością zimnej wody, odsączyć.
Mięso umyć, pokroić w cienkie paski, posolić, popieprzyć, wymieszać sos sojowy,ocet i miód, włożyć mięso, przykryć, odstawić na ok. 2 godz. do lodówki. Bułkę tartą wymieszać w sezamie, mięso obtoczyć w panierce usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone przełożyć n papierowy ręcznik.