Sałatka z grzybów i warzyw na zimę

m7
Sałatka z grzybów i warzyw na zimę

0

5 / 3

Idealna dla miłośników grzybów sałatka z warzywami i grzybami na zimę.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

100 koncentrat pomidorowy łowicz

100 olej słonecznikowy

1.50 kg grzyby leśne

0.50 kg cebula

3 szt. ziele angielskie

2 szt. liść laurowy

5 szt. pieprz ziarnisty

1 szt. korzeń pietruszki

2 szt. marchew

1 szt. seler

1 łyżka sól

1 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Grzyby oczyścić, namoczyć w wodzie na 30- 60 minut, ugotować do miękkości przez około 40 minut. Następnie odcedzić i odstawić do wystygnięcia.

2

Cebule poszatkować, marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na jarzynówce.

3

W głębokim garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, po 5-10 minutach dodać starte warzywa, dusić około 15 minut, dodać przyprawy i koncentrat, następnie grzyby i mocno podgrzać.

4

Gorące grzyby wraz z warzywami przekładać do słoików, zakręcać i odstawiać pokrywką do dołu. Nie pasteryzować.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

224

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły