Sałatka z grzybów i warzyw na zimę
m7
Idealna dla miłośników grzybów sałatka z warzywami i grzybami na zimę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
224
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 3
Idealna dla miłośników grzybów sałatka z warzywami i grzybami na zimę.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
100 koncentrat pomidorowy łowicz
100 olej słonecznikowy
1.50 kg grzyby leśne
0.50 kg cebula
3 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
5 szt. pieprz ziarnisty
1 szt. korzeń pietruszki
2 szt. marchew
1 szt. seler
1 łyżka sól
1 łyżka cukier
Przygotowanie
Grzyby oczyścić, namoczyć w wodzie na 30- 60 minut, ugotować do miękkości przez około 40 minut. Następnie odcedzić i odstawić do wystygnięcia.
Cebule poszatkować, marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na jarzynówce.
W głębokim garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, po 5-10 minutach dodać starte warzywa, dusić około 15 minut, dodać przyprawy i koncentrat, następnie grzyby i mocno podgrzać.
Gorące grzyby wraz z warzywami przekładać do słoików, zakręcać i odstawiać pokrywką do dołu. Nie pasteryzować.