Sałatka z grzybów

eluchap
Sałatka z grzybów

0

0 / 0

Zamknij w słoiku aromat jesiennego lasu i ciesz się nim w długie zimowe wieczory! Ta sałatka to idealny dodatek do mięs, kanapek czy jako przekąska sama w sobie. Do marynaty możesz dodać ulubione przyprawy, np. odrobinę chili dla pikantności lub musztardę francuską. Smacznego!

12

Składniki

150 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 kg grzyby leśne

4 szt. marchew

3 szt. cebula

1 szt. papryka czerwona

0.50 szkl. olej

0.50 szkl. ocet spirytusowy

0.50 szkl. cukier

2 łyżka sól

1 łyżecz. pieprz ziarnisty

3 szt. liście laurowe

6 szt. ziarenka ziela angielskiego

4 szt. ząbki czosnku

Przygotowanie


1

Oczyść grzyby dokładnie z ziemi i igliwia. Większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki, małe grzybki pozostaw w całości. Następnie umyj je pod bieżącą wodą i obgotuj przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do wystygnięcia.

2

Obierz cebulę i pokrój w cienkie piórka. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokrój w cienkie paski, a czosnek obierz i pokrój w plasterki.

3

W dużym garnku wymieszaj ocet, olej, cukier, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, a następnie wrzuć cebulę, marchewkę, paprykę i czosnek. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

4

Do warzyw w marynacie dodaj wcześniej obgotowane grzyby. Wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 15 minut.

5

Gorącą sałatkę przekładaj do wyparzonych słoików, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Upewnij się, że warzywa i grzyby są zanurzone w zalewie.

6

Zamknij słoiki szczelnie nakrętkami i pasteryzuj w dużym garnku przez 20 minut (słoiki umieść na ściereczce, a woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików). Po pasteryzacji odstaw do ostygnięcia do góry dnem.

7

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Sałatka jest najlepsza po 2–3 tygodniach, gdy smaki się przegryzą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

103

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

7

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły