Sałatka z figami i szynką parmeńską
lubella
Szybko, smacznie i baaardzo ciekawie. Jeżeli lubisz niebanalne połączenia – trafiłeś idealnie. Spróbuj naszej sałatki makaronowej ze świeżą figą, szynką parmeńską i serem feta. Zaskocz nią swoich gości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
517
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szybko, smacznie i baaardzo ciekawie. Jeżeli lubisz niebanalne połączenia – trafiłeś idealnie. Spróbuj naszej sałatki makaronowej ze świeżą figą, szynką parmeńską i serem feta. Zaskocz nią swoich gości.
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
400 g makaron lubella pełne ziarno świdry
2 szkl. rukola
6 szt. figa
80 g szynka parmeńska
100 g ser feta
3 łyżka oliwa
0.50 łyżecz. sok z cytryny
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Studzimy.
Figę dokładnie myjemy. Pozbawiamy końcówki i kroimy w plasterki.
Szynkę parmeńską rozrywamy na mniejsze kawałki.
W miseczce łączymy oliwę, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
Makaron mieszamy z figami oraz szynką parmeńską. Przekładamy na talerze i posypujemy pokruszonym w rękach serem feta. Całość polewamy sosem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
517
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.