Sałatka z figami i szynką parmeńską

lubella
Sałatka z figami i szynką parmeńską

0

0 / 0

Szybko, smacznie i baaardzo ciekawie. Jeżeli lubisz niebanalne połączenia – trafiłeś idealnie. Spróbuj naszej sałatki makaronowej ze świeżą figą, szynką parmeńską i serem feta. Zaskocz nią swoich gości.

8

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

400 g makaron lubella pełne ziarno świdry

2 szkl. rukola

6 szt. figa

80 g szynka parmeńska

100 g ser feta

3 łyżka oliwa

0.50 łyżecz. sok z cytryny

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Studzimy.

2

Figę dokładnie myjemy. Pozbawiamy końcówki i kroimy w plasterki.

3

Szynkę parmeńską rozrywamy na mniejsze kawałki.

4

W miseczce łączymy oliwę, sok z cytryny, sól oraz pieprz.

5

Makaron mieszamy z figami oraz szynką parmeńską. Przekładamy na talerze i posypujemy pokruszonym w rękach serem feta. Całość polewamy sosem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

517

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

72

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły