Sałatka z fetą i tuńczykiem

m7
Sałatka z fetą i tuńczykiem

2

0 / 0

Sałatka z fetą i tuńczykiem to idealne danie na szybki, zdrowy posiłek pełen białka i świeżych warzyw. Dzięki połączeniu sałaty, ogórka, pomidorków koktajlowych, sera feta i tuńczyka, otrzymujemy lekką, ale sycącą kompozycję smaków. To doskonały wybór zarówno na lunch do pracy, jak i na kolację w domu. Przygotowanie sałatki zajmuje zaledwie 15 minut, a efekt zachwyci każdego miłośnika zdrowej kuchni.

10

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

0.50 szt. sałata lodowa

0.50 szt. ogórek

10 szt. pomidorki koktajlowe

1 puszka tuńczyk w sosie własnym

100 g ser feta

10 szt. oliwki czarne

1 łyżka oliwa z oliwek

0.50 szt. cytryna

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

0.50 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Umyj sałatę i porwij ją na mniejsze kawałki. Ogórka pokrój w półplasterki, a pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.

2

Ser feta pokrój w kostkę. Oliwki możesz zostawić w całości lub pokroić w plasterki – według uznania.

3

Odsącz tuńczyka z zalewy i delikatnie rozdziel go widelcem na mniejsze kawałki.

4

Posiekaj drobno natkę pietruszki.

5

W dużej misce połącz sałatę, ogórka, pomidorki, oliwki, fetę i tuńczyka. Skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj.

6

Posyp wszystko świeżą pietruszką i od razu podawaj.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

130

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

5

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły