Sałatka z fasolką szparagową i morelami

EkspertOdKuchni
Sałatka z fasolką szparagową i morelami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Sałatka z fasolką szparagową i morelami to orzeźwiające danie, które idealnie sprawdzi się zarówno jako lekki obiad, jak i dodatek do grillowanych potraw. Świetnie pasuje na letnie dni, gdy mamy ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie pożywnego. Połączenie świeżych moreli, fasolki szparagowej, sera feta, nasion słonecznika i dressingu na bazie oliwy, soku z cytryny i miodu nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. Sałatka jest pełna cennych witamin i minerałów, przez co stanowi świetne uzupełnienie sezonowego menu. Smacznego!

11

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

4 szt. morele

200 g fasolka szparagowa

150 g ser feta

5 szt. listki bazylii

50 g słonecznik łuskany

3 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka sok z cytryny

1 łyżecz. miód

1 szczyp. pietruszka suszona

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

Przygotowanie


Umyj morele, pokrój je w półplasterki i usuń pestki. Przygotowane owoce wrzuć do miski.

Fasolkę szparagową ugotuj w lekko osolonej wodzie przez około 4-5 minut, a następnie odsącz i szybko przełóż do miski z lodowatą wodą, aby zachowała kolor i chrupkość.

Odsącz ugotowaną fasolkę i przełóż do miski z morelami.

Ser feta pokrój w kostkę, dodaj do miski z resztą składników i posyp suszoną pietruszką. Wymieszaj.

W małym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, sól i pieprz.

Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.

Posyp słonecznikiem oraz udekoruj liśćmi bazylii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

612

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

28

gram

Tłuszcze

47

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły