Sałatka z fasolką szparagową i morelami

EkspertOdKuchni
Sałatka z fasolką szparagową i morelami

0

0 / 0

Sałatka z fasolką szparagową i morelami to orzeźwiające danie, które idealnie sprawdzi się zarówno jako lekki obiad, jak i dodatek do grillowanych potraw. Świetnie pasuje na letnie dni, gdy mamy ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie pożywnego. Połączenie świeżych moreli, fasolki szparagowej, sera feta, nasion słonecznika i dressingu na bazie oliwy, soku z cytryny i miodu nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. Sałatka jest pełna cennych witamin i minerałów, przez co stanowi świetne uzupełnienie sezonowego menu. Smacznego!

11

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

4 szt. morele

200 g fasolka szparagowa

150 g ser feta

5 szt. listki bazylii

50 g słonecznik łuskany

3 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka sok z cytryny

1 łyżecz. miód

1 szczyp. pietruszka suszona

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Umyj morele, pokrój je w półplasterki i usuń pestki. Przygotowane owoce wrzuć do miski.

2

Fasolkę szparagową ugotuj w lekko osolonej wodzie przez około 4-5 minut, a następnie odsącz i szybko przełóż do miski z lodowatą wodą, aby zachowała kolor i chrupkość.

3

Odsącz ugotowaną fasolkę i przełóż do miski z morelami.

4

Ser feta pokrój w kostkę, dodaj do miski z resztą składników i posyp suszoną pietruszką. Wymieszaj.

5

W małym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, sól i pieprz.

6

Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.

7

Posyp słonecznikiem oraz udekoruj liśćmi bazylii.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły