Sałatka z fasolką szparagową i morelami
EkspertOdKuchni
Sałatka z fasolką szparagową i morelami to orzeźwiające danie, które idealnie sprawdzi się zarówno jako lekki obiad, jak i dodatek do grillowanych potraw. Świetnie pasuje na letnie dni, gdy mamy ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie pożywnego. Połączenie świeżych moreli, fasolki szparagowej, sera feta, nasion słonecznika i dressingu na bazie oliwy, soku z cytryny i miodu nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. Sałatka jest pełna cennych witamin i minerałów, przez co stanowi świetne uzupełnienie sezonowego menu. Smacznego!
0
0 / 0
Sałatka z fasolką szparagową i morelami to orzeźwiające danie, które idealnie sprawdzi się zarówno jako lekki obiad, jak i dodatek do grillowanych potraw. Świetnie pasuje na letnie dni, gdy mamy ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie pożywnego. Połączenie świeżych moreli, fasolki szparagowej, sera feta, nasion słonecznika i dressingu na bazie oliwy, soku z cytryny i miodu nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. Sałatka jest pełna cennych witamin i minerałów, przez co stanowi świetne uzupełnienie sezonowego menu. Smacznego!
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
4 szt. morele
200 g fasolka szparagowa
150 g ser feta
5 szt. listki bazylii
50 g słonecznik łuskany
3 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżecz. miód
1 szczyp. pietruszka suszona
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Umyj morele, pokrój je w półplasterki i usuń pestki. Przygotowane owoce wrzuć do miski.
Fasolkę szparagową ugotuj w lekko osolonej wodzie przez około 4-5 minut, a następnie odsącz i szybko przełóż do miski z lodowatą wodą, aby zachowała kolor i chrupkość.
Odsącz ugotowaną fasolkę i przełóż do miski z morelami.
Ser feta pokrój w kostkę, dodaj do miski z resztą składników i posyp suszoną pietruszką. Wymieszaj.
W małym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, sól i pieprz.
Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
Posyp słonecznikiem oraz udekoruj liśćmi bazylii.