Sałatka z fasolką szparagową i morelami
EkspertOdKuchni
Sałatka z fasolką szparagową i morelami to orzeźwiające danie, które idealnie sprawdzi się zarówno jako lekki obiad, jak i dodatek do grillowanych potraw. Świetnie pasuje na letnie dni, gdy mamy ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie pożywnego. Połączenie świeżych moreli, fasolki szparagowej, sera feta, nasion słonecznika i dressingu na bazie oliwy, soku z cytryny i miodu nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. Sałatka jest pełna cennych witamin i minerałów, przez co stanowi świetne uzupełnienie sezonowego menu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
612
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sałatka z fasolką szparagową i morelami to orzeźwiające danie, które idealnie sprawdzi się zarówno jako lekki obiad, jak i dodatek do grillowanych potraw. Świetnie pasuje na letnie dni, gdy mamy ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie pożywnego. Połączenie świeżych moreli, fasolki szparagowej, sera feta, nasion słonecznika i dressingu na bazie oliwy, soku z cytryny i miodu nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. Sałatka jest pełna cennych witamin i minerałów, przez co stanowi świetne uzupełnienie sezonowego menu. Smacznego!
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
4 szt. morele
200 g fasolka szparagowa
150 g ser feta
5 szt. listki bazylii
50 g słonecznik łuskany
3 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżecz. miód
1 szczyp. pietruszka suszona
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Umyj morele, pokrój je w półplasterki i usuń pestki. Przygotowane owoce wrzuć do miski.
Fasolkę szparagową ugotuj w lekko osolonej wodzie przez około 4-5 minut, a następnie odsącz i szybko przełóż do miski z lodowatą wodą, aby zachowała kolor i chrupkość.
Odsącz ugotowaną fasolkę i przełóż do miski z morelami.
Ser feta pokrój w kostkę, dodaj do miski z resztą składników i posyp suszoną pietruszką. Wymieszaj.
W małym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, sól i pieprz.
Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
Posyp słonecznikiem oraz udekoruj liśćmi bazylii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
612
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.