Sałatka z dzikim ryżem i tuńczykiem

monikap

Szybka i prosta sałatka, jeśli ktoś nie lubi tuńczyka można do sałatki dodać też gotowaną na parze rybę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
363
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.8 / 5
Szybka i prosta sałatka, jeśli ktoś nie lubi tuńczyka można do sałatki dodać też gotowaną na parze rybę.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szkl. ryż dziki
0.75 szkl. ryż biały
2 szt. tuńczyk w oleju
1 szt. cebula czerwona
3 szt. pomidor
1 szt. koper ogrodowy
4 łyżka sos winegret
0.50 szt. kukurydza konserwowa
Przygotowanie
Ryż dziki i biały ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i przesypać do większej salaterki.
W tym czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać pokroić w cienkie piórka, tuńczyka i kukurydzę osączyć z puszki, tuńczyka podzielić na mniejsze kawałki, koperek drobno posiekać .
Ryż wymieszać z tuńczykiem, warzywami i sosem winegret.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
363
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.