Sałatka z burratą w figach i szynką parmeńską

EkspertOdKuchni

Sałatka z burratą otuloną figami i szynką parmeńską to idealna propozycja na elegancką przystawkę lub lekką kolację. Kremowa burrata zawinięta w cienką warstwę dojrzałych fig wygląda zjawiskowo i smakuje jeszcze lepiej – szczególnie w towarzystwie słonej szynki parmeńskiej, chrupiących pistacji i miksu świeżych sałat. To danie sprawdzi się jako lekka kolacja, przystawka do wina, starter na domowej kolacji z gośćmi albo ciekawy element świątecznego menu. Pokochają je osoby lubiące kuchnię śródziemnomorską, ciekawe połączenia smaków i eleganckie, ale proste potrawy. Podawaj od razu po przygotowaniu – najlepiej z grzankami albo świeżą bagietką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sałatka z burratą otuloną figami i szynką parmeńską to idealna propozycja na elegancką przystawkę lub lekką kolację. Kremowa burrata zawinięta w cienką warstwę dojrzałych fig wygląda zjawiskowo i smakuje jeszcze lepiej – szczególnie w towarzystwie słonej szynki parmeńskiej, chrupiących pistacji i miksu świeżych sałat. To danie sprawdzi się jako lekka kolacja, przystawka do wina, starter na domowej kolacji z gośćmi albo ciekawy element świątecznego menu. Pokochają je osoby lubiące kuchnię śródziemnomorską, ciekawe połączenia smaków i eleganckie, ale proste potrawy. Podawaj od razu po przygotowaniu – najlepiej z grzankami albo świeżą bagietką.
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
100 g mix sałat
8 szt. plastry szynki parmeńskiej
4 szt. figi świeże
1 szt. burrata
2 łyżka pistacje niesolone obrane
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżecz. sok z cytryny
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Na dużym talerzu rozłóż miks sałat.
Zwiń plastry szynki parmeńskiej w małe różyczki i ułóż na sałacie.
Figi obierz, przekrój na pół i rozgnieć miąższem do dołu na arkuszu pergaminu, tworząc cienkie płaty.
Na środku rozgniecionych fig połóż kulę burraty i ostrożnie owiń ją figową powłoką.
Przełóż tak przygotowaną kulę na środek sałatki.
Całość skrop oliwą, dopraw świeżo mielonym pieprzem, szczyptą soli i (opcjonalnie) odrobiną soku z cytryny.
Posyp grubo posiekanymi pistacjami i od razu podawaj.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.