Sałatka z burratą w figach i szynką parmeńską

EkspertOdKuchni
Sałatka z burratą w figach i szynką parmeńską

0

0 / 0

Sałatka z burratą otuloną figami i szynką parmeńską to idealna propozycja na elegancką przystawkę lub lekką kolację. Kremowa burrata zawinięta w cienką warstwę dojrzałych fig wygląda zjawiskowo i smakuje jeszcze lepiej – szczególnie w towarzystwie słonej szynki parmeńskiej, chrupiących pistacji i miksu świeżych sałat. To danie sprawdzi się jako lekka kolacja, przystawka do wina, starter na domowej kolacji z gośćmi albo ciekawy element świątecznego menu. Pokochają je osoby lubiące kuchnię śródziemnomorską, ciekawe połączenia smaków i eleganckie, ale proste potrawy. Podawaj od razu po przygotowaniu – najlepiej z grzankami albo świeżą bagietką.

8

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

100 g mix sałat

8 szt. plastry szynki parmeńskiej

4 szt. figi świeże

1 szt. burrata

2 łyżka pistacje niesolone obrane

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżecz. sok z cytryny

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Na dużym talerzu rozłóż miks sałat.

2

Zwiń plastry szynki parmeńskiej w małe różyczki i ułóż na sałacie.

3

Figi obierz, przekrój na pół i rozgnieć miąższem do dołu na arkuszu pergaminu, tworząc cienkie płaty.

4

Na środku rozgniecionych fig połóż kulę burraty i ostrożnie owiń ją figową powłoką.

5

Przełóż tak przygotowaną kulę na środek sałatki.

6

Całość skrop oliwą, dopraw świeżo mielonym pieprzem, szczyptą soli i (opcjonalnie) odrobiną soku z cytryny.

7

Posyp grubo posiekanymi pistacjami i od razu podawaj.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły