Sałatka z burratą i truskawkami

EkspertOdKuchni
Sałatka z burratą i truskawkami

0

0 / 0

Sałatka z burratą i truskawkami to proste danie, które przypadnie do gustu wszystkim fanom orzeźwiających kombinacji kulinarnych. Jest wyjątkowo smaczna, lekka i zdrowa. Połączenie rukoli z soczystymi truskawkami, kremową burratą, pistacjami, parmezanem i kremem balsamicznym nie tylko zachwyca smakiem, ale również wyglądem. Idealnie sprawdzi się na lekki lunch, przystawkę czy elegancką kolację. Smacznego!

8

Składniki

10 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szt. burrata

150 g truskawki

20 g rukola

2 łyżka pistacje

20 g parmezan tarty

3 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka krem balsamiczny

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Truskawki umyć, odciąć szypułki i przekroić na pół.

2

Rukolę wymieszać z dwoma łyżkami oliwy z oliwek.

3

Na dużym talerzu ułożyć rukolę i truskawki. Na środku położyć burratę, posypać tartym parmezanem oraz pistacjami.

4

Całość skropić oliwą i kremem balsamicznym. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

667

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

35

gram

Tłuszcze

52

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły