Sałatka z burratą i truskawkami
EkspertOdKuchni
Sałatka z burratą i truskawkami to proste danie, które przypadnie do gustu wszystkim fanom orzeźwiających kombinacji kulinarnych. Jest wyjątkowo smaczna, lekka i zdrowa. Połączenie rukoli z soczystymi truskawkami, kremową burratą, pistacjami, parmezanem i kremem balsamicznym nie tylko zachwyca smakiem, ale również wyglądem. Idealnie sprawdzi się na lekki lunch, przystawkę czy elegancką kolację. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
667
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sałatka z burratą i truskawkami to proste danie, które przypadnie do gustu wszystkim fanom orzeźwiających kombinacji kulinarnych. Jest wyjątkowo smaczna, lekka i zdrowa. Połączenie rukoli z soczystymi truskawkami, kremową burratą, pistacjami, parmezanem i kremem balsamicznym nie tylko zachwyca smakiem, ale również wyglądem. Idealnie sprawdzi się na lekki lunch, przystawkę czy elegancką kolację. Smacznego!
8
Składniki
10 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szt. burrata
150 g truskawki
20 g rukola
2 łyżka pistacje
20 g parmezan tarty
3 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka krem balsamiczny
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Truskawki umyć, odciąć szypułki i przekroić na pół.
Rukolę wymieszać z dwoma łyżkami oliwy z oliwek.
Na dużym talerzu ułożyć rukolę i truskawki. Na środku położyć burratę, posypać tartym parmezanem oraz pistacjami.
Całość skropić oliwą i kremem balsamicznym. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
667
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.