Sałatka z buraka z kozim serem, awokado i dressingiem kakaowym
decomorreno
0
0 / 0
0
Szybko, smacznie i zdrowo! Buraki są zaliczane do polskiej super żywności. Nie tylko dobrze smakują, ale i dostarczają mnóstwa dobroczynnych składników, potrzebnych do funkcjonowania organizmu. DecoMorreno, lubi takie wyzwania- jak połączyć buraka z kakao? Bardzo prosto, a do togo smakuje niesamowicie! Sałatka z buraka z kozim serem, avocado i dressingiem kakaowym, podana z quinoą, to niezastąpiona propozycja na lunch, jako obiad do pracy, szkoły czy na uczelnie.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 gr ser kozi twardy
2 szt buraki
1 szt awokado
4 łyżka pestki dyni
2 szkl. jarmuż
0.50 szkl. komosa ryżowa
1 łyżka kakao decomorreno
4 łyżka oliwa z oliwek
1 szcz. sól
1 łyżka miód
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Zagotuj 500 ml wody. Wsyp na sito komosę ryżową i przelej ją wrzątkiem. Dodaj do wrzącej wody i gotuj przez około 20 minut.
Pestki dyni upraż na rozgrzanej patelni (pamiętaj, aby ciągle je mieszać).
Jarmuż wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Dopraw solą i wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 6 minut w 180 °C.
Przygotuj dressing z kakao. W miseczce wymieszaj 4 łyżki oliwy, miód (bądź syrop z agawy) oraz kakao i szczyptę soli.
Ser kozi pokrój na mniejsze części (w kształcie walca).
Awokado obierz i pokrój podłużne plastry.
Ugotowane buraki pokrój w cienkie, okrągłe plastry. Za pomocą foremki możesz wykroić równiej wielkości koła, lub pozostawić nieregularne kształty.
Na talerzu z jednej strony nałóż ugotowanej komosy ryżowej, obok ułóż krążki z buraka, na nich kozi ser oraz awokado. Dodaj pestki dyni i kawałki chipsów jarmużowych.
Polej całość kakaowym dressingiem. Podawaj z ugotowaną komosą.