Sałatka z buraka z kozim serem, awokado i dressingiem kakaowym
decomorreno
Szybko, smacznie i zdrowo! Buraki są zaliczane do polskiej super żywności. Nie tylko dobrze smakują, ale i dostarczają mnóstwa dobroczynnych składników, potrzebnych do funkcjonowania organizmu. DecoMorreno, lubi takie wyzwania- jak połączyć buraka z kakao? Bardzo prosto, a do togo smakuje niesamowicie! Sałatka z buraka z kozim serem, avocado i dressingiem kakaowym, podana z quinoą, to niezastąpiona propozycja na lunch, jako obiad do pracy, szkoły czy na uczelnie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1180
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
82
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szybko, smacznie i zdrowo! Buraki są zaliczane do polskiej super żywności. Nie tylko dobrze smakują, ale i dostarczają mnóstwa dobroczynnych składników, potrzebnych do funkcjonowania organizmu. DecoMorreno, lubi takie wyzwania- jak połączyć buraka z kakao? Bardzo prosto, a do togo smakuje niesamowicie! Sałatka z buraka z kozim serem, avocado i dressingiem kakaowym, podana z quinoą, to niezastąpiona propozycja na lunch, jako obiad do pracy, szkoły czy na uczelnie.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g ser kozi twardy
2 szt. buraki
1 szt. awokado
4 łyżka pestki dyni
2 szkl. jarmuż
0.50 szkl. komosa ryżowa
1 łyżka kakao decomorreno
4 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. sól
1 łyżka miód
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Zagotuj 500 ml wody. Wsyp na sito komosę ryżową i przelej ją wrzątkiem. Dodaj do wrzącej wody i gotuj przez około 20 minut.
Pestki dyni upraż na rozgrzanej patelni (pamiętaj, aby ciągle je mieszać).
Jarmuż wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Dopraw solą i wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 6 minut w 180 °C.
Przygotuj dressing z kakao. W miseczce wymieszaj 4 łyżki oliwy, miód (bądź syrop z agawy) oraz kakao i szczyptę soli.
Ser kozi pokrój na mniejsze części (w kształcie walca).
Awokado obierz i pokrój podłużne plastry.
Ugotowane buraki pokrój w cienkie, okrągłe plastry. Za pomocą foremki możesz wykroić równiej wielkości koła, lub pozostawić nieregularne kształty.
Na talerzu z jednej strony nałóż ugotowanej komosy ryżowej, obok ułóż krążki z buraka, na nich kozi ser oraz awokado. Dodaj pestki dyni i kawałki chipsów jarmużowych.
Polej całość kakaowym dressingiem. Podawaj z ugotowaną komosą.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1180
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
82
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.