Sałatka z buraka z kozim serem, awokado i dressingiem kakaowym

decomorreno
Sałatka z buraka z kozim serem, awokado i dressingiem kakaowym

0

0 / 0

Szybko, smacznie i zdrowo! Buraki są zaliczane do polskiej super żywności. Nie tylko dobrze smakują, ale i dostarczają mnóstwa dobroczynnych składników, potrzebnych do funkcjonowania organizmu. DecoMorreno, lubi takie wyzwania- jak połączyć buraka z kakao? Bardzo prosto, a do togo smakuje niesamowicie! Sałatka z buraka z kozim serem, avocado i dressingiem kakaowym, podana z quinoą, to niezastąpiona propozycja na lunch, jako obiad do pracy, szkoły czy na uczelnie.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g ser kozi twardy

2 szt. buraki

1 szt. awokado

4 łyżka pestki dyni

2 szkl. jarmuż

0.50 szkl. komosa ryżowa

1 łyżka kakao decomorreno

4 łyżka oliwa z oliwek

1 szcz. sól

1 łyżka miód

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Zagotuj 500 ml wody. Wsyp na sito komosę ryżową i przelej ją wrzątkiem. Dodaj do wrzącej wody i gotuj przez około 20 minut.

2

Pestki dyni upraż na rozgrzanej patelni (pamiętaj, aby ciągle je mieszać).

3

Jarmuż wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Dopraw solą i wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 6 minut w 180 °C.

4

Przygotuj dressing z kakao. W miseczce wymieszaj 4 łyżki oliwy, miód (bądź syrop z agawy) oraz kakao i szczyptę soli.

5

Ser kozi pokrój na mniejsze części (w kształcie walca).

6

Awokado obierz i pokrój podłużne plastry.

7

Ugotowane buraki pokrój w cienkie, okrągłe plastry. Za pomocą foremki możesz wykroić równiej wielkości koła, lub pozostawić nieregularne kształty.

8

Na talerzu z jednej strony nałóż ugotowanej komosy ryżowej, obok ułóż krążki z buraka, na nich kozi ser oraz awokado. Dodaj pestki dyni i kawałki chipsów jarmużowych.

9

Polej całość kakaowym dressingiem. Podawaj z ugotowaną komosą.

Wideo z przygotowania przepisu
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły