Sałatka z buraczków

m7

buraczki do obiadu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
242
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
buraczki do obiadu
6
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
50 olej
2 kg buraki
1 łyżecz. sól, pieprz
2 szt. cebula
1 łyżka ocet
1 łyżka cukier
Przygotowanie
Buraki umyć, włożyć do garnka i ugotować w łupinach.
Gdy będą miękkie zalać zimną wodą celem zahartowania.
Lekko przestudzone obrać z łupin i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do buraczków.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem i dodać trochę oleju.
Wymieszać i odstawić na 20 minut.
Ewentualnie w miarę potrzeby doprawić.