Sałatka z brukselką, botwinką i młodymi ziemniaczkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Sałatka z brukselką, botwinką i młodymi ziemniaczkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976509548.jpeg&w=3840&q=75)
Szukasz przepisu na smaczną i pożywną sałatkę? Poznaj opcję z brukselką, botwinką i młodymi ziemniaczkami! To świetny wybór dla miłośników świeżych warzyw, wegetarian, jak i wszystkich mięsożerców, którzy chcą urozmaicić swoją dietę warzywnymi potrawami. Sałatka jest lekka, orzeźwiająca i pełna smaku. Doskonale sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Można ją także podać jako przekąskę na imprezach czy przyjęciach. Jest smaczna zarówno na zimno, jak i na ciepło, więc można ją przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. Smacznego!
0
0 / 0
Szukasz przepisu na smaczną i pożywną sałatkę? Poznaj opcję z brukselką, botwinką i młodymi ziemniaczkami! To świetny wybór dla miłośników świeżych warzyw, wegetarian, jak i wszystkich mięsożerców, którzy chcą urozmaicić swoją dietę warzywnymi potrawami. Sałatka jest lekka, orzeźwiająca i pełna smaku. Doskonale sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Można ją także podać jako przekąskę na imprezach czy przyjęciach. Jest smaczna zarówno na zimno, jak i na ciepło, więc można ją przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. Smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szt. ogórki korniszony z czosnkiem krakus
125 g mix sałat
3 szt. ziemniaki
6 szt. brukselka
1 pęcz. botwinka
3 łyżka jogurt naturalny
2 łyżka sok z cytryny
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
1 szt. masło do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy.
Brukselkę oczyszczamy i gotujemy do momentu, aż będzie miękka.
Botwinkę myjemy. Łodygi, liście i małe buraczki kroimy bardzo drobno, i skrapiamy sokiem z cytryny.
Korniszony kroimy wzdłuż na 4 części.
Ziemniaki po ugotowaniu kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle na złocisty kolor. Pod koniec smażenia wrzucamy brukselkę.
Do miseczki przekładamy jogurt naturalny, przeciskamy przez praskę czosnek, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
W misce łączymy mix sałat z jogurtem i warzywami.
Sałatkę możemy podać z grzankami czosnkowymi.