Sałatka z brukselką, botwinką i młodymi ziemniaczkami

EkspertOdKuchni
Sałatka z brukselką, botwinką i młodymi ziemniaczkami

0

0 / 0

Szukasz przepisu na smaczną i pożywną sałatkę? Poznaj opcję z brukselką, botwinką i młodymi ziemniaczkami! To świetny wybór dla miłośników świeżych warzyw, wegetarian, jak i wszystkich mięsożerców, którzy chcą urozmaicić swoją dietę warzywnymi potrawami. Sałatka jest lekka, orzeźwiająca i pełna smaku. Doskonale sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Można ją także podać jako przekąskę na imprezach czy przyjęciach. Jest smaczna zarówno na zimno, jak i na ciepło, więc można ją przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. Smacznego!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 szt. ogórki korniszony z czosnkiem krakus

125 g mix sałat

3 szt. ziemniaki

6 szt. brukselka

1 pęcz. botwinka

3 łyżka jogurt naturalny

2 łyżka sok z cytryny

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

1 szt. masło do smażenia

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy i gotujemy.

2

Brukselkę oczyszczamy i gotujemy do momentu, aż będzie miękka.

3

Botwinkę myjemy. Łodygi, liście i małe buraczki kroimy bardzo drobno, i skrapiamy sokiem z cytryny.

4

Korniszony kroimy wzdłuż na 4 części.

5

Ziemniaki po ugotowaniu kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle na złocisty kolor. Pod koniec smażenia wrzucamy brukselkę.

6

Do miseczki przekładamy jogurt naturalny, przeciskamy przez praskę czosnek, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.

7

W misce łączymy mix sałat z jogurtem i warzywami.

8

Sałatkę możemy podać z grzankami czosnkowymi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2275

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

150

gram

Tłuszcze

164

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły