Sałatka z brukselką, botwinką i młodymi ziemniaczkami
EkspertOdKuchni
Szukasz przepisu na smaczną i pożywną sałatkę? Poznaj opcję z brukselką, botwinką i młodymi ziemniaczkami! To świetny wybór dla miłośników świeżych warzyw, wegetarian, jak i wszystkich mięsożerców, którzy chcą urozmaicić swoją dietę warzywnymi potrawami. Sałatka jest lekka, orzeźwiająca i pełna smaku. Doskonale sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Można ją także podać jako przekąskę na imprezach czy przyjęciach. Jest smaczna zarówno na zimno, jak i na ciepło, więc można ją przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2275
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
150
gram
Tłuszcze
164
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szukasz przepisu na smaczną i pożywną sałatkę? Poznaj opcję z brukselką, botwinką i młodymi ziemniaczkami! To świetny wybór dla miłośników świeżych warzyw, wegetarian, jak i wszystkich mięsożerców, którzy chcą urozmaicić swoją dietę warzywnymi potrawami. Sałatka jest lekka, orzeźwiająca i pełna smaku. Doskonale sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Można ją także podać jako przekąskę na imprezach czy przyjęciach. Jest smaczna zarówno na zimno, jak i na ciepło, więc można ją przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. Smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szt. ogórki korniszony z czosnkiem krakus
125 g mix sałat
3 szt. ziemniaki
6 szt. brukselka
1 pęcz. botwinka
3 łyżka jogurt naturalny
2 łyżka sok z cytryny
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
1 szt. masło do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy.
Brukselkę oczyszczamy i gotujemy do momentu, aż będzie miękka.
Botwinkę myjemy. Łodygi, liście i małe buraczki kroimy bardzo drobno, i skrapiamy sokiem z cytryny.
Korniszony kroimy wzdłuż na 4 części.
Ziemniaki po ugotowaniu kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle na złocisty kolor. Pod koniec smażenia wrzucamy brukselkę.
Do miseczki przekładamy jogurt naturalny, przeciskamy przez praskę czosnek, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
W misce łączymy mix sałat z jogurtem i warzywami.
Sałatkę możemy podać z grzankami czosnkowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2275
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
150
gram
Tłuszcze
164
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.