Sałatka z brokułem z kurczakiem i fetą
Kotlin
Sałatka z brokułem z kurczakiem i fetą to idealny wybór na lekki i orzeźwiający posiłek. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i imprezy na świeżym powietrzu, uroczystości rodzinne lub inne okazje. Gotowa sałatka nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
331
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
3.7 / 41
Sałatka z brokułem z kurczakiem i fetą to idealny wybór na lekki i orzeźwiający posiłek. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i imprezy na świeżym powietrzu, uroczystości rodzinne lub inne okazje. Gotowa sałatka nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. Życzymy smacznego!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szt. brokuły
400 g filet z kurczaka
100 g mix sałat
150 g pomidorki koktajlowe
200 g ser feta
200 g jogurt grecki
100 g ketchup kotlin łagodny
50 g sos sriracha
2 szt. ząbki czosnku
1 łyżecz. czosnek granulowany
1 łyżecz. papryka słodka
20 g oliwa
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Brokuł gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyżeczką cukru, aby zachowały zielony kolor. Odcedzamy i studzimy, a następnie dzielimy na małe różyczki.
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy papryką, czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą i mieszany z łyżką oliwy. Smażymy na patelni, aż do złocistego koloru.
Na talerzach wykładamy mix sałat, następnie różyczki brokuła, pokrojoną w kostkę fetę, usmażonego kurczaka i przekrojona na pół pomidorki koktajlowe.
Jogurt mieszamy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodajemy ketchup oraz sos sriracha. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Sałatkę polewamy przygotowanym sosem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
331
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.