Sałatka z brokułami i migdałami

m7

Sałatka z brokułami i migdałami to idealna propozycja na zdrowy lunch, dodatek do obiadu lub lekką kolację. Świeże, chrupiące brokuły w połączeniu z prażonymi płatkami migdałów tworzą wyjątkową kompozycję smaków i tekstur. Całość dopełnia delikatny sos majonezowo-czosnkowy. To danie nie tylko świetnie smakuje, ale też dostarcza cennych składników odżywczych – błonnika, witamin i zdrowych tłuszczów. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie efektowna – sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas spotkań z rodziną czy przyjaciółmi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
157
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.5 / 4
Sałatka z brokułami i migdałami to idealna propozycja na zdrowy lunch, dodatek do obiadu lub lekką kolację. Świeże, chrupiące brokuły w połączeniu z prażonymi płatkami migdałów tworzą wyjątkową kompozycję smaków i tekstur. Całość dopełnia delikatny sos majonezowo-czosnkowy. To danie nie tylko świetnie smakuje, ale też dostarcza cennych składników odżywczych – błonnika, witamin i zdrowych tłuszczów. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie efektowna – sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas spotkań z rodziną czy przyjaciółmi.
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szt. brokuły
1 szt. ser feta
2 szt. jaja l
3 szt. ząbek czosnku na sos
1 łyżka płatki migdałowe
1 łyżka majonez na sos
2 łyżka śmietana kremówka lub jogurt na sos
Przygotowanie
Brokuł podzielić na różyczki i podgotować przez około 1 minutę.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w grubą kostkę.
Płatki migdałowe zrumienić na patelni.
Na półmisek wyłożyć jajka, posypać pokruszoną fetą, polać sosem majonezowym.
Posypać płatkami migdałowymi. Całość obłożyć brokułami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
157
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.