Sałatka z botwinką i serem feta

lubella
Sałatka z botwinką i serem feta

1

5 / 1

Pora na drugie śniadanie albo lekką kolację? Jeśli brakuje Ci inspiracji, wypróbuj makaronową sałatkę z pyszną szynką parmeńską, świeżą botwinką, odrobiną czosnku i oliwy z oliwek. Dodaj sera feta, aby sałatka była bardziej aromatyczna, albo wybierz jakiś inny, ulubiony dodatek.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella mini rurki z warzywami

1 pęcz. botwina

2 szt. ząbek czosnku

4 łyżka oliwa z oliwek

1 kostka ser feta

10 plaster szynka parmeńska

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Botwinkę myjemy, osuszamy, odcinamy korzenie i łodyżki. Liście botwinki kroimy.

3

Szynkę parmeńską rwiemy na kawałki.

4

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekane ząbki czosnku i podsmażamy.

5

Następnie dodajemy liście botwinki wraz z szynką parmeńską, chwilę smażymy.

6

Ugotowany makaron przekładamy na patelnię i mieszamy z resztą składników.

7

Doprawiamy pieprzem i solą.

8

Makaron z botwinką wykładamy na talerze, na wierzch kruszymy ser feta.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

695

kcal

Białka

38

gram

Węglowodany

76

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły