Sałatka z botwinką i serem feta
lubella
Pora na drugie śniadanie albo lekką kolację? Jeśli brakuje Ci inspiracji, wypróbuj makaronową sałatkę z pyszną szynką parmeńską, świeżą botwinką, odrobiną czosnku i oliwy z oliwek. Dodaj sera feta, aby sałatka była bardziej aromatyczna, albo wybierz jakiś inny, ulubiony dodatek.
1
5 / 1
Pora na drugie śniadanie albo lekką kolację? Jeśli brakuje Ci inspiracji, wypróbuj makaronową sałatkę z pyszną szynką parmeńską, świeżą botwinką, odrobiną czosnku i oliwy z oliwek. Dodaj sera feta, aby sałatka była bardziej aromatyczna, albo wybierz jakiś inny, ulubiony dodatek.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella mini rurki z warzywami
1 pęcz. botwina
2 szt. ząbek czosnku
4 łyżka oliwa z oliwek
1 kostka ser feta
10 plaster szynka parmeńska
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Botwinkę myjemy, osuszamy, odcinamy korzenie i łodyżki. Liście botwinki kroimy.
Szynkę parmeńską rwiemy na kawałki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekane ząbki czosnku i podsmażamy.
Następnie dodajemy liście botwinki wraz z szynką parmeńską, chwilę smażymy.
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię i mieszamy z resztą składników.
Doprawiamy pieprzem i solą.
Makaron z botwinką wykładamy na talerze, na wierzch kruszymy ser feta.