Sałatka z botwinką i serem feta
lubella
Pora na drugie śniadanie albo lekką kolację? Jeśli brakuje Ci inspiracji, wypróbuj makaronową sałatkę z pyszną szynką parmeńską, świeżą botwinką, odrobiną czosnku i oliwy z oliwek. Dodaj sera feta, aby sałatka była bardziej aromatyczna, albo wybierz jakiś inny, ulubiony dodatek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
695
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 1
Pora na drugie śniadanie albo lekką kolację? Jeśli brakuje Ci inspiracji, wypróbuj makaronową sałatkę z pyszną szynką parmeńską, świeżą botwinką, odrobiną czosnku i oliwy z oliwek. Dodaj sera feta, aby sałatka była bardziej aromatyczna, albo wybierz jakiś inny, ulubiony dodatek.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella mini rurki z warzywami
1 pęcz. botwina
2 szt. ząbek czosnku
4 łyżka oliwa z oliwek
1 kostka ser feta
10 plaster szynka parmeńska
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Botwinkę myjemy, osuszamy, odcinamy korzenie i łodyżki. Liście botwinki kroimy.
Szynkę parmeńską rwiemy na kawałki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekane ząbki czosnku i podsmażamy.
Następnie dodajemy liście botwinki wraz z szynką parmeńską, chwilę smażymy.
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię i mieszamy z resztą składników.
Doprawiamy pieprzem i solą.
Makaron z botwinką wykładamy na talerze, na wierzch kruszymy ser feta.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
695
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.