Sałatka z boczniakami i szpinakiem

Lubella

Chrupiąca sałatka z boczniakami, świeżym szpinakiem i kiełkami to idealna propozycja dla miłośników lekkiej, zdrowej kuchni. Boczniaki panierowane w mące i smażone na złoto są wyjątkowo aromatyczne i stanowią pyszną alternatywę dla mięsa. To świetny wybór na lunch, kolację lub elegancką przystawkę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
311
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chrupiąca sałatka z boczniakami, świeżym szpinakiem i kiełkami to idealna propozycja dla miłośników lekkiej, zdrowej kuchni. Boczniaki panierowane w mące i smażone na złoto są wyjątkowo aromatyczne i stanowią pyszną alternatywę dla mięsa. To świetny wybór na lunch, kolację lub elegancką przystawkę.
12
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
150 g boczniaki
2 łyżka mąka pszenna lubella
0.50 łyżecz. papryka słodka mielona
8 szt. pomidorki koktajlowe
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
2 łyżka olej do smażenia
50 g szpinak baby
80 g sałata rzymska
1 opak. kiełki
2 łyżka olej lniany
1 łyżecz. ocet winny
0.50 łyżecz. miód
Przygotowanie
Boczniaki oczyść i porwij na mniejsze kawałki. W miseczce wymieszaj mąkę z przyprawami. Obtocz boczniaki w panierce.
Rozgrzej olej na patelni i smaż boczniaki przez 4–5 minut, aż będą złociste i chrupiące. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy.
W międzyczasie przygotuj sos. W małej misce wymieszaj olej lniany, ocet winny, miód, sól i pieprz, aż składniki się połączą.
Umyj i osusz liście sałaty oraz szpinaku, a następnie ułóż je na talerzach.
Dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe.
Na wierzchu rozłóż chrupiące boczniaki i polej całość sosem winegret.
Posyp sałatkę kiełkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
311
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.