Sałatka z boczniakami i szpinakiem

Lubella
Sałatka z boczniakami i szpinakiem

0

0 / 0

Chrupiąca sałatka z boczniakami, świeżym szpinakiem i kiełkami to idealna propozycja dla miłośników lekkiej, zdrowej kuchni. Boczniaki panierowane w mące i smażone na złoto są wyjątkowo aromatyczne i stanowią pyszną alternatywę dla mięsa. To świetny wybór na lunch, kolację lub elegancką przystawkę.

12

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

150 g boczniaki

2 łyżka mąka pszenna lubella

0.50 łyżecz. papryka słodka mielona

8 szt. pomidorki koktajlowe

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

2 łyżka olej do smażenia

50 g szpinak baby

80 g sałata rzymska

1 opak. kiełki

2 łyżka olej lniany

1 łyżecz. ocet winny

0.50 łyżecz. miód

Przygotowanie


1

Boczniaki oczyść i porwij na mniejsze kawałki. W miseczce wymieszaj mąkę z przyprawami. Obtocz boczniaki w panierce.

2

Rozgrzej olej na patelni i smaż boczniaki przez 4–5 minut, aż będą złociste i chrupiące. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy.

3

W międzyczasie przygotuj sos. W małej misce wymieszaj olej lniany, ocet winny, miód, sól i pieprz, aż składniki się połączą.

4

Umyj i osusz liście sałaty oraz szpinaku, a następnie ułóż je na talerzach.

5

Dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe.

6

Na wierzchu rozłóż chrupiące boczniaki i polej całość sosem winegret.

7

Posyp sałatkę kiełkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

311

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły