Sałatka z bobem
EkspertOdKuchni
Sałatka z bobem to pyszne i zdrowe danie, które idealnie sprawdzi się na letni obiad lub lekką kolację. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i dostarczenie sobie cennych wartości odżywczych. Połączenie młodych ziemniaków, bobu, fety, szczypiorku i czerwonej cebuli z pewnością przypadnie do gustu fanom zdrowych, orzeźwiających i bezmięsnych dań. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
461
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sałatka z bobem to pyszne i zdrowe danie, które idealnie sprawdzi się na letni obiad lub lekką kolację. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i dostarczenie sobie cennych wartości odżywczych. Połączenie młodych ziemniaków, bobu, fety, szczypiorku i czerwonej cebuli z pewnością przypadnie do gustu fanom zdrowych, orzeźwiających i bezmięsnych dań. Smacznego!
8
Składniki
35 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 g bób
200 g ziemniaki młode
150 g feta
1 pęcz. szczypiorek
0.50 szt. cebula czerwona
1 szczyp. sól
1 łyżka masło do smażenia
1 szczyp. czarnuszka
Przygotowanie
Bób i młode ziemniaki gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaków podsmażamy je na maśle.
Bób obieramy ze skórki. Ser feta kroimy w kostkę, a czerwoną cebulę w cienkie krążki.
Na talerzu łączymy ze sobą bób, ziemniaki, fetę i czerwoną cebulę.
Dodajemy pokrojony drobno szczypiorek. Całość posypujemy czarnuszką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
461
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.