Sałatka z bobem

EkspertOdKuchni
Sałatka z bobem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Sałatka z bobem to pyszne i zdrowe danie, które idealnie sprawdzi się na letni obiad lub lekką kolację. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i dostarczenie sobie cennych wartości odżywczych. Połączenie młodych ziemniaków, bobu, fety, szczypiorku i czerwonej cebuli z pewnością przypadnie do gustu fanom zdrowych, orzeźwiających i bezmięsnych dań. Smacznego!

8

Składniki

35 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g bób

200 g ziemniaki młode

150 g feta

1 pęcz. szczypiorek

0.50 szt. cebula czerwona

1 szczyp. sól

1 łyżka masło do smażenia

1 szczyp. czarnuszka

Przygotowanie


Bób i młode ziemniaki gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaków podsmażamy je na maśle.

Bób obieramy ze skórki. Ser feta kroimy w kostkę, a czerwoną cebulę w cienkie krążki.

Na talerzu łączymy ze sobą bób, ziemniaki, fetę i czerwoną cebulę.

Dodajemy pokrojony drobno szczypiorek. Całość posypujemy czarnuszką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

461

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

42

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły