Sałatka szopska

EkspertOdKuchni
Sałatka szopska

0

0 / 0

Sałatka szopska to danie kuchni bałkańskiej, które swoją popularność zawdzięcza prostocie i świeżym składnikom. Połączenie pomidorów, papryki, ogórków, czerwonej cebuli i sera solankowego z pewnością przypadnie do gustu fanom lekkich potraw. To świetny wybór na letnie dni, pikniki, imprezy na świeżym powietrzu lub szybki posiłek w ciągu dnia. Smacznego!

8

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g ser biały solankowy

2 szt. pomidory

1 szt. papryka czerwona

2 szt. ogórek

1 szt. czerwona cebula

3 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka ocet winny

1 szczyp. pieprz świeżo mielony

Przygotowanie


1

Wszystkie warzywa myjemy i suszymy.

2

Ogórki obieramy i kroimy w kostkę wraz z resztą warzyw.

3

Pokrojone warzywa przekładamy do miski, wlewamy oliwę, ocet winny i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

4

Sałatkę przekładamy na talerz. Na wierzch wykładamy pokruszony ser biały solankowy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

229

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły