Sałatka szopska
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Sałatka szopska](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1711543591326.jpg&w=3840&q=75)
Sałatka szopska to danie kuchni bałkańskiej, które swoją popularność zawdzięcza prostocie i świeżym składnikom. Połączenie pomidorów, papryki, ogórków, czerwonej cebuli i sera solankowego z pewnością przypadnie do gustu fanom lekkich potraw. To świetny wybór na letnie dni, pikniki, imprezy na świeżym powietrzu lub szybki posiłek w ciągu dnia. Smacznego!
0
0 / 0
Sałatka szopska to danie kuchni bałkańskiej, które swoją popularność zawdzięcza prostocie i świeżym składnikom. Połączenie pomidorów, papryki, ogórków, czerwonej cebuli i sera solankowego z pewnością przypadnie do gustu fanom lekkich potraw. To świetny wybór na letnie dni, pikniki, imprezy na świeżym powietrzu lub szybki posiłek w ciągu dnia. Smacznego!
8
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g ser biały solankowy
2 szt. pomidory
1 szt. papryka czerwona
2 szt. ogórek
1 szt. czerwona cebula
3 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka ocet winny
1 szczyp. pieprz świeżo mielony
Przygotowanie
Wszystkie warzywa myjemy i suszymy.
Ogórki obieramy i kroimy w kostkę wraz z resztą warzyw.
Pokrojone warzywa przekładamy do miski, wlewamy oliwę, ocet winny i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Sałatkę przekładamy na talerz. Na wierzch wykładamy pokruszony ser biały solankowy.