Sałatka szopska
EkspertOdKuchni
Sałatka szopska to danie kuchni bałkańskiej, które swoją popularność zawdzięcza prostocie i świeżym składnikom. Połączenie pomidorów, papryki, ogórków, czerwonej cebuli i sera solankowego z pewnością przypadnie do gustu fanom lekkich potraw. To świetny wybór na letnie dni, pikniki, imprezy na świeżym powietrzu lub szybki posiłek w ciągu dnia. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
229
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sałatka szopska to danie kuchni bałkańskiej, które swoją popularność zawdzięcza prostocie i świeżym składnikom. Połączenie pomidorów, papryki, ogórków, czerwonej cebuli i sera solankowego z pewnością przypadnie do gustu fanom lekkich potraw. To świetny wybór na letnie dni, pikniki, imprezy na świeżym powietrzu lub szybki posiłek w ciągu dnia. Smacznego!
8
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g ser biały solankowy
2 szt. pomidory
1 szt. papryka czerwona
2 szt. ogórek
1 szt. czerwona cebula
3 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka ocet winny
1 szczyp. pieprz świeżo mielony
Przygotowanie
Wszystkie warzywa myjemy i suszymy.
Ogórki obieramy i kroimy w kostkę wraz z resztą warzyw.
Pokrojone warzywa przekładamy do miski, wlewamy oliwę, ocet winny i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Sałatkę przekładamy na talerz. Na wierzch wykładamy pokruszony ser biały solankowy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
229
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.