Sałatka śledziowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sałatka śledziowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975037737.jpeg&w=3840&q=75)
Nie wyobrażam sobie bez niej Świąt!
0
0 / 0
Nie wyobrażam sobie bez niej Świąt!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
400 jogurt naturalny
200 majonez
1 szt. śledź matias
6 szt. ziemniaki
3 szt. marchew
1 szt. cebula
2 szt. jajka ugotowane
1 szt. sól
Przygotowanie
Ziemniaki i marchewki dokładnie myjemy, a następnie gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą do czasu, aż ziemniaki będą miękkie (sprawdzamy nakłuwając widelcem). Następnie odlewamy wodę i pozostawiamy warzywa do wystygnięcia.
Ziemniaki obieramy ze skórki, marchewkę strugamy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupki.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Jogurt mieszamy z majonezem. Warzywa mieszamy ze śledziami i sosem. Całość układamy w misce i wyrównujemy górną warstwę. Na koniec posypujemy sałatkę startym jajkiem.