Sałatka śledziowa

marzena.smoter
Sałatka śledziowa

0

0 / 0

Mam kilka sposobów na to, by nie marnować jedzenia. Przede wszystkim zawsze robię listę zakupów. Wiem ile osób spędzi ze mną święta, co przygotuję i jakie składniki są mi potrzebne. Jeżeli zostaje mi jedzenie, zawożę je do stowarzyszenia, gdzie jedzenie jest przekazywane bezdomnym.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. płaty śledziowe

2 łyżka majonez dekoracyjny krakus

1 łyżka musztarda

1 szt. cebula czerwona

3 szt. ogórki konserwowe krakus

4 szt. jajka ugotowane na twardo

1 szt. granat

1 łyżeczka ocet

1 szcz. pieprz czarny

1 łyżeczka natka pietruszki

Przygotowanie


1

Płaty śledziowe moczę przez 2 godziny w wodzie z dodatkiem łyżeczki octu. Następnie kroję w drobną kostkę, łącze z majonezem i musztardą. Doprawiam pieprzem i odstawiam na godzinę do lodówki.

2

Cebulę i ogórki kroję w drobną kostkę. Wydrążam pestki granatu. Białka i żółtka ścieram na tarce o dużych oczkach do osobnych salaterek.

3

Na środku talerza układam sałatkę śledziową. Wokół układam pokrojoną cebulę czerwoną. Następnie ogórki, pestki granatu, starte żółtka i białka. Ozdabiamy natką pietruszki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły