Sałatka śledziowa
marzena.smoter
Mam kilka sposobów na to, by nie marnować jedzenia. Przede wszystkim zawsze robię listę zakupów. Wiem ile osób spędzi ze mną święta, co przygotuję i jakie składniki są mi potrzebne. Jeżeli zostaje mi jedzenie, zawożę je do stowarzyszenia, gdzie jedzenie jest przekazywane bezdomnym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
752
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
57
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Mam kilka sposobów na to, by nie marnować jedzenia. Przede wszystkim zawsze robię listę zakupów. Wiem ile osób spędzi ze mną święta, co przygotuję i jakie składniki są mi potrzebne. Jeżeli zostaje mi jedzenie, zawożę je do stowarzyszenia, gdzie jedzenie jest przekazywane bezdomnym.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. płaty śledziowe
2 łyżka majonez dekoracyjny krakus
1 łyżka musztarda
1 szt. cebula czerwona
3 szt. ogórki konserwowe krakus
4 szt. jajka ugotowane na twardo
1 szt. granat
1 łyżecz. ocet
1 szczyp. pieprz czarny
1 łyżecz. natka pietruszki
Przygotowanie
Płaty śledziowe moczę przez 2 godziny w wodzie z dodatkiem łyżeczki octu. Następnie kroję w drobną kostkę, łącze z majonezem i musztardą. Doprawiam pieprzem i odstawiam na godzinę do lodówki.
Cebulę i ogórki kroję w drobną kostkę. Wydrążam pestki granatu. Białka i żółtka ścieram na tarce o dużych oczkach do osobnych salaterek.
Na środku talerza układam sałatkę śledziową. Wokół układam pokrojoną cebulę czerwoną. Następnie ogórki, pestki granatu, starte żółtka i białka. Ozdabiamy natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
752
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
57
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.