Sałatka śledziowa
marzena.smoter
0
0 / 0
0
Mam kilka sposobów na to, by nie marnować jedzenia. Przede wszystkim zawsze robię listę zakupów. Wiem ile osób spędzi ze mną święta, co przygotuję i jakie składniki są mi potrzebne. Jeżeli zostaje mi jedzenie, zawożę je do stowarzyszenia, gdzie jedzenie jest przekazywane bezdomnym.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt płaty śledziowe
2 łyżka majonez dekoracyjny krakus
1 łyżka musztarda
1 szt cebula czerwona
3 szt ogórki konserwowe krakus
4 szt jajka ugotowane na twardo
1 szt granat
1 łyżeczka ocet
1 szcz. pieprz czarny
1 łyżeczka natka pietruszki
Przygotowanie
Płaty śledziowe moczę przez 2 godziny w wodzie z dodatkiem łyżeczki octu. Następnie kroję w drobną kostkę, łącze z majonezem i musztardą. Doprawiam pieprzem i odstawiam na godzinę do lodówki.
Cebulę i ogórki kroję w drobną kostkę. Wydrążam pestki granatu. Białka i żółtka ścieram na tarce o dużych oczkach do osobnych salaterek.
Na środku talerza układam sałatkę śledziową. Wokół układam pokrojoną cebulę czerwoną. Następnie ogórki, pestki granatu, starte żółtka i białka. Ozdabiamy natką pietruszki.