Sałatka shoarma z chrupiącym ryżem

Krakus
Sałatka shoarma z chrupiącym ryżem

0

0 / 0

Odkryj sałatkę, która łączy w sobie wyraziste przyprawy z lekkością świeżych warzyw i chrupiącym akcentem ryżu! Sałatka shoarma to pyszna propozycja na szybki i sycący posiłek – idealna na lunch, kolację lub jako danie na imprezę. Zachwyca smakiem i wyglądem, a przy tym jest prosta do przygotowania.

12

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g podudzia z kurczaka bez skóry i kości

1 szkl. ryż

1 szt. ogórek świeży

1 szt. pomidor

2 szt. ogórek kiszony krakus

0.50 szt. główka sałaty lodowej

2 łyżka sos sojowy

1 łyżka przyprawa gyros

3 łyżka jogurt grecki

2 łyżka majonez

1 szt. ząbek czosnku

2 łyżka olej do smażenia

Przygotowanie


1

Ugotuj ryż na sypko i odstaw do całkowitego wystudzenia.

2

Rozłóż ryż na blaszce do pieczenia, skrop olejem i wymieszaj.

3

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20–30 minut, mieszając co jakiś czas, aż będzie złocisty i chrupiący.

4

Pokrój mięso na małe kawałki.

5

Zamarynuj w sosie sojowym i przyprawie gyros przez 15–30 minut.

6

Usmaż na złoty kolor na patelni.

7

Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

8

Pokrój świeżego ogórka, ogórka kiszonego i pomidora w kostkę.

9

Sałatę porwij na mniejsze kawałki.

10

W miseczce wymieszaj jogurt grecki, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek.

11

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

12

Na talerzu ułóż warstwami: sałata, pokrojone warzywa, usmażone mięso i chrupiący ryż.

13

Całość polej sosem czosnkowym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły