Sałatka sardelowa do przekąsek
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sałatka sardelowa do przekąsek](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973053672.jpeg&w=3840&q=75)
Przekąska "na ząb" z sardelami.
0
0 / 0
Przekąska "na ząb" z sardelami.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
5 porcji
Składniki
1 łyżecz. oliwa z oliwek
0.25 łyżecz. sól
0.30 łyżecz. pieprz
50 g kapary
1 szt. sardele
2 szt. marchew
1 szt. nać pietruszki
0.50 łyżecz. sok z cytryny
Przygotowanie
1
Ryby wyjąć z puszki i drobno posiekać, podobnie kapary. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce (średnie oczka). Pietruszkę umyć i bardzo drobno posiekać.
2
Połączyć wszystkie składniki. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, można wlać łyżeczkę oliwy spod sardeli albo oliwy z oliwek. Odstawić w chłodne miejsce na 10 minut.
3
Z kromek chleba wycinać dużym kieliszkiem kółka. Nakładać na nie powstałą sałatkę.