Sałatka ryżowa z tuńczykiem

justynapiskorz
Sałatka ryżowa z tuńczykiem

0

5 / 1

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g ryż

1 puszka tuńczyk w sosie własnym

1 puszka kukurydza konserwowa

1 szt. cebula

5 szt. ogórki konserwowe krakus

8 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii

8 łyżka majonez krakus

1 pęcz. szczypiorek

Przygotowanie


1

Ryż ugotować według informacji zawartej na opakowaniu i odstawić do wystudzenia.

2

Ogórki i cebulę pokroić w kostkę.

3

Sałatkę możemy przygotować w dwóch wariantach. I wariant: Do miski dodajemy ugotowany ryż, tuńczyka, kukurydzę, pokrojoną cebulę i ogórki. Na koniec dodajemy majonez z ketchupem. Wszystko mieszamy i posypujemy szczypiorkiem II wariant: Składniki układamy warstwami w kolejności: - pół woreczka ryżu - ogórki - 4 łyżki ketchupu - pół woreczka ryżu - cebula - 4 łyżki majonezu - pół woreczka ryżu - tuńczyk - 4 łyżki ketchupu - pół woreczka ryżu - kukurydza - 4 łyżki majonezu - posypać dla ozdoby szczypiorkiem

Wartości odżywcze na porcję


Energia

882

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

102

gram

Tłuszcze

35

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły