Sałatka ryżowa z tuńczykiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
justynapiskorz
![Sałatka ryżowa z tuńczykiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F6669-1702057942812.jpeg&w=3840&q=75)
0
5 / 1
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g ryż
1 puszka tuńczyk w sosie własnym
1 puszka kukurydza konserwowa
1 szt. cebula
5 szt. ogórki konserwowe krakus
8 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
8 łyżka majonez krakus
1 pęcz. szczypiorek
Przygotowanie
Ryż ugotować według informacji zawartej na opakowaniu i odstawić do wystudzenia.
Ogórki i cebulę pokroić w kostkę.
Sałatkę możemy przygotować w dwóch wariantach. I wariant: Do miski dodajemy ugotowany ryż, tuńczyka, kukurydzę, pokrojoną cebulę i ogórki. Na koniec dodajemy majonez z ketchupem. Wszystko mieszamy i posypujemy szczypiorkiem II wariant: Składniki układamy warstwami w kolejności: - pół woreczka ryżu - ogórki - 4 łyżki ketchupu - pół woreczka ryżu - cebula - 4 łyżki majonezu - pół woreczka ryżu - tuńczyk - 4 łyżki ketchupu - pół woreczka ryżu - kukurydza - 4 łyżki majonezu - posypać dla ozdoby szczypiorkiem