Sałatka różności
m7
Ta sałatka powstała na szybko, specjalnie dla niezapowiedzianych gości. Można do niej wykorzystać nie tylko kapustę pekińską, ale i rukolą, czy roszpunkę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1262
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
126
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ta sałatka powstała na szybko, specjalnie dla niezapowiedzianych gości. Można do niej wykorzystać nie tylko kapustę pekińską, ale i rukolą, czy roszpunkę.
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
150 g kapusta pekińska
90 g ser feta
10 szt. oliwki zielone marynowane
10 szt. suszone pomidory w zalewie
2 łyżka ocet balsamiczny
6 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Liście kapusty pekińskiej myjemy, osuszamy, targamy na małe kawałki i układamy na talerzu.
Oliwki i pomidory odcedzamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Fetę kroimy w kostkę. Wszystko układamy na kapuście pekińskiej.
Sos najlepiej przygotować w małym słoiku z zakrętką: ocet wraz z odrobiną soli i pieprzu dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy oliwę, zakręcamy i energicznie potrząsamy.
Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1262
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
126
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.