Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach
blogerzydlalubelli
Wartości odżywcze na porcję
Energia
876
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
53
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
18
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżka woda
150 g mąka lubella puszysta
100 g masło
50 g cukier puder
40 g kakao decomorreno
1 szt. jajko
150 g serek mascarpone
200 g śmietanka kremowa 30%
3 łyżka cukier puder
50 g makaron lubella mini świderki z czekoladą
12 szt. truskawki
1 szt. kiwi
2 szt. morele
1 pęcz. winogrona białe
15 szt. borówki amerykańskie
1 pęcz. mięta
0.50 szt. cytryna
4 łyżka cukier
Przygotowanie
Sprawdź przepis na: http://kolorowytalerz.com: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy schłodzone, pokrojone w kostkę masło, cukier puder, kakao i jedno całe jajko. Łączymy ze sobą wszystkie składniki siekając je dużym nożem kuchennym. Następnie wyrabiamy ciasto ręcznie, szybko zagniatamy, zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na godzinę. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich osobno rozwałkowujemy na kształt okręgu. Rozwałkowanym ciastem wypełniamy 4 lekko natłuszczone foremki do tartaletek. (u mnie 4 foremki o średnicy dna formy 12 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 – 30 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu zdejmujemy obciążenie i dopiekamy tartaletki. Wyjęte z piekarnika schładzamy.
W garnku zagotowujemy 1 litr wody z dodatkiem 2 płaskich łyżek cukru i gotujemy w nim makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 5 minut). Po ugotowaniu schładzamy w temperaturze pokojowej.Rozdrabniamy umyte i osuszone owoce. Truskawki dzielimy na 2 lub 4 części w zależności od wielkości owoców. Kiwi tniemy na plasterki, które potem przepoławiamy. Z moreli wyjmujemy pestki i kroimy je w półksiężyce. Mniejsze owoce winogron pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na pół. Dodajemy borówki amerykańskie. Owoce umieszczamy w salaterce i skrapiamy je sokiem wyciśniętym z połowy cytryny z dodatkiem 2 płaskich łyżek cukru i 1 łyżki wody, po czym wkładamy je do lodówki.
Przygotowujemy krem, mocno schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. W końcowej fazie ubijania dodajemy cukier puder, Gdy składniki się połączą dokładamy partiami serek mascarpone. Całość krótko ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji kremu. Na wystudzonych spodach rozsmarowujemy krem (można użyć szprycy do kremu). Wyjęte z lodówki owoce łączymy z makaronem, delikatnie mieszamy i umieszczamy na tartaletkach na serowo-śmietankowej pierzynce. Całość dekorujemy listkami mięty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
876
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
53
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.