0

Składniki

40 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
100 Gramów
masło
50 Gramów
cukier puder
150 Gramów
Mąka Lubella Puszysta
1 Sztuka
jajko
150 Gramów
serek mascarpone
200 Gramów
śmietanka kremowa 30%
3 Łyżki
cukier puder
50 Gramów
ingridient
Makaron Lubella Mini świderki z czekoladą
12 Sztuk
truskawki
1 Sztuka
kiwi
2 Sztuki
Morele
1 Pęczek
Winogrona białe
15 Sztuk
Borówki amerykańskie
1 Pęczek
mięta
0.5 Sztuki
cytryna
4 Łyżki
cukier
1 Łyżka
woda
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Sprawdź przepis na: http://kolorowytalerz.com: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy schłodzone, pokrojone w kostkę masło, cukier puder, kakao i jedno całe jajko. Łączymy ze sobą wszystkie składniki siekając je dużym nożem kuchennym. Następnie wyrabiamy ciasto ręcznie, szybko zagniatamy, zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na godzinę. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich osobno rozwałkowujemy na kształt okręgu. Rozwałkowanym ciastem wypełniamy 4 lekko natłuszczone foremki do tartaletek. (u mnie 4 foremki o średnicy dna formy 12 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 – 30 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu zdejmujemy obciążenie i dopiekamy tartaletki. Wyjęte z piekarnika schładzamy.
  2. W garnku zagotowujemy 1 litr wody z dodatkiem 2 płaskich łyżek cukru i gotujemy w nim makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 5 minut). Po ugotowaniu schładzamy w temperaturze pokojowej.Rozdrabniamy umyte i osuszone owoce. Truskawki dzielimy na 2 lub 4 części w zależności od wielkości owoców. Kiwi tniemy na plasterki, które potem przepoławiamy. Z moreli wyjmujemy pestki i kroimy je w półksiężyce. Mniejsze owoce winogron pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na pół. Dodajemy borówki amerykańskie. Owoce umieszczamy w salaterce i skrapiamy je sokiem wyciśniętym z połowy cytryny z dodatkiem 2 płaskich łyżek cukru i 1 łyżki wody, po czym wkładamy je do lodówki.
  3. Przygotowujemy krem, mocno schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. W końcowej fazie ubijania dodajemy cukier puder, Gdy składniki się połączą dokładamy partiami serek mascarpone. Całość krótko ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji kremu. Na wystudzonych spodach rozsmarowujemy krem (można użyć szprycy do kremu). Wyjęte z lodówki owoce łączymy z makaronem, delikatnie mieszamy i umieszczamy na tartaletkach na serowo-śmietankowej pierzynce. Całość dekorujemy listkami mięty.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!