0

Składniki

150 Gramów
ingridient
mąka Lubella Puszysta
40 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
100 Gramów
masło
50 Gramów
cukier puder
1 Sztuka
jajko
150 Gramów
serek mascarpone
200 Gramów
śmietanka kremowa 30%
3 Łyżki
cukier puder
50 Gramów
ingridient
Makaron Lubella Mini świderki z czekoladą
12 Sztuk
truskawki
1 Sztuka
kiwi
2 Sztuki
Morele
1 Pęczek
Winogrona białe
15 Sztuk
borówki amerykańskie
1 Pęczek
mięta
0.5 Sztuki
cytryna
4 Łyżki
cukier
1 Łyżka
woda
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Sprawdź przepis na: http://kolorowytalerz.com: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy schłodzone, pokrojone w kostkę masło, cukier puder, kakao i jedno całe jajko. Łączymy ze sobą wszystkie składniki siekając je dużym nożem kuchennym. Następnie wyrabiamy ciasto ręcznie, szybko zagniatamy, zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na godzinę. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich osobno rozwałkowujemy na kształt okręgu. Rozwałkowanym ciastem wypełniamy 4 lekko natłuszczone foremki do tartaletek. (u mnie 4 foremki o średnicy dna formy 12 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 – 30 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu zdejmujemy obciążenie i dopiekamy tartaletki. Wyjęte z piekarnika schładzamy.
  2. W garnku zagotowujemy 1 litr wody z dodatkiem 2 płaskich łyżek cukru i gotujemy w nim makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 5 minut). Po ugotowaniu schładzamy w temperaturze pokojowej.Rozdrabniamy umyte i osuszone owoce. Truskawki dzielimy na 2 lub 4 części w zależności od wielkości owoców. Kiwi tniemy na plasterki, które potem przepoławiamy. Z moreli wyjmujemy pestki i kroimy je w półksiężyce. Mniejsze owoce winogron pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na pół. Dodajemy borówki amerykańskie. Owoce umieszczamy w salaterce i skrapiamy je sokiem wyciśniętym z połowy cytryny z dodatkiem 2 płaskich łyżek cukru i 1 łyżki wody, po czym wkładamy je do lodówki.
  3. Przygotowujemy krem, mocno schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. W końcowej fazie ubijania dodajemy cukier puder, Gdy składniki się połączą dokładamy partiami serek mascarpone. Całość krótko ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji kremu. Na wystudzonych spodach rozsmarowujemy krem (można użyć szprycy do kremu). Wyjęte z lodówki owoce łączymy z makaronem, delikatnie mieszamy i umieszczamy na tartaletkach na serowo-śmietankowej pierzynce. Całość dekorujemy listkami mięty.

Podobne przepisy

Wagonik z makaronu Mini Świderki z czekoladą

Łatwy Do 40 min
Wagonik z makaronu Mini Świderki z czekoladą

Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną.

Łatwy Do 40 min
Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną.

Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Łatwy Do 40 min
Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Czekoladowy makaron z cytrynową ricottą i owocami

Łatwy Do 40 min
Czekoladowy makaron z cytrynową ricottą i owocami

Makaronowo-jogurtowa buzia z owocami

Łatwy Do 40 min
Makaronowo-jogurtowa buzia z owocami

Czekoladowe gofry z makaronu

Łatwy Do 40 min
Czekoladowe gofry z makaronu

Kutia

Średni Ponad 3 godz
Kutia

Pierniczki

Średni Do 1 godz
Pierniczki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!