Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

blogerzydlalubelli
Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

0

0 / 0

18

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżka woda

150 g mąka lubella puszysta

100 g masło

50 g cukier puder

40 g kakao decomorreno

1 szt. jajko

150 g serek mascarpone

200 g śmietanka kremowa 30%

3 łyżka cukier puder

50 g makaron lubella mini świderki z czekoladą

12 szt. truskawki

1 szt. kiwi

2 szt. morele

1 pęcz. winogrona białe

15 szt. borówki amerykańskie

1 pęcz. mięta

0.50 szt. cytryna

4 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Sprawdź przepis na: http://kolorowytalerz.com: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy schłodzone, pokrojone w kostkę masło, cukier puder, kakao i jedno całe jajko. Łączymy ze sobą wszystkie składniki siekając je dużym nożem kuchennym. Następnie wyrabiamy ciasto ręcznie, szybko zagniatamy, zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na godzinę. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich osobno rozwałkowujemy na kształt okręgu. Rozwałkowanym ciastem wypełniamy 4 lekko natłuszczone foremki do tartaletek. (u mnie 4 foremki o średnicy dna formy 12 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 – 30 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu zdejmujemy obciążenie i dopiekamy tartaletki. Wyjęte z piekarnika schładzamy.

2

W garnku zagotowujemy 1 litr wody z dodatkiem 2 płaskich łyżek cukru i gotujemy w nim makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 5 minut). Po ugotowaniu schładzamy w temperaturze pokojowej.Rozdrabniamy umyte i osuszone owoce. Truskawki dzielimy na 2 lub 4 części w zależności od wielkości owoców. Kiwi tniemy na plasterki, które potem przepoławiamy. Z moreli wyjmujemy pestki i kroimy je w półksiężyce. Mniejsze owoce winogron pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na pół. Dodajemy borówki amerykańskie. Owoce umieszczamy w salaterce i skrapiamy je sokiem wyciśniętym z połowy cytryny z dodatkiem 2 płaskich łyżek cukru i 1 łyżki wody, po czym wkładamy je do lodówki.

3

Przygotowujemy krem, mocno schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. W końcowej fazie ubijania dodajemy cukier puder, Gdy składniki się połączą dokładamy partiami serek mascarpone. Całość krótko ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji kremu. Na wystudzonych spodach rozsmarowujemy krem (można użyć szprycy do kremu). Wyjęte z lodówki owoce łączymy z makaronem, delikatnie mieszamy i umieszczamy na tartaletkach na serowo-śmietankowej pierzynce. Całość dekorujemy listkami mięty.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły