Sałatka owocowa w sosie imbirowym
m7
0
0 / 0
0
Tę owocową sałatkę polecam szczególnie do drobiu oraz cielęciny.Najlepiej przygotować sałatkę tuż przed samym podaniem.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
25 koniak
1 szcz. pieprz biały
1 łyżeczka cukier puder
0.50 łyżeczka imbir
0.25 łyżeczka gałka muszkatołowa
100 g majonez
4 szt. śliwki
2 szt. jabłka
2 szt. banan
2 szt. gruszki
1 szt. pomarańcza
1 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Wszystkie owoce dokładnie myjemy, obieramy.
Śliwki przecinamy na pół, wyjmujemy pestki.
Jabłka i gruszki kroimy na ósemki, banany na plasterki, pomarańcze na kawałki.
Pokrojone jabłka, gruszki i banany skrapiamy sokiem cytrynowym, by nie ściemniały.
Przygotowujemy sos. Rozcieramy dokładnie cukier z pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową.
Dodajemy sok cytrynowy, majonez i koniak.
Dobrze mieszamy.
Owoce przekładamy do salaterki, zalewamy sosem.