Sałatka nicejska
EkspertOdKuchni
Sałatka nicejska to jedna z najpopularniejszych sałatek pochodzących z kuchni francuskiej. Jest znana ze swojego eleganckiego wyglądu i bogatego smaku, łączącego różnorodne składniki w jednym smakowitym zestawieniu. Wyrazisty tuńczyk, fasolka szparagowa, świeże pomidorki, młode ziemniaczki, oliwki, kapary, cebula, sałata rzymska, jajka i klasyczny sos winegret to połączenie, które świetnie sprawdzi się na lekki obiad, przekąskę lub przystawkę na wyjątkowe okazje. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
346
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sałatka nicejska to jedna z najpopularniejszych sałatek pochodzących z kuchni francuskiej. Jest znana ze swojego eleganckiego wyglądu i bogatego smaku, łączącego różnorodne składniki w jednym smakowitym zestawieniu. Wyrazisty tuńczyk, fasolka szparagowa, świeże pomidorki, młode ziemniaczki, oliwki, kapary, cebula, sałata rzymska, jajka i klasyczny sos winegret to połączenie, które świetnie sprawdzi się na lekki obiad, przekąskę lub przystawkę na wyjątkowe okazje. Życzymy smacznego!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g ziemniaki młode
250 g fasolka szparagowa
150 g pomidorki cherry
1 szt. cebula czerwona
2 szt. sałata rzymska mini
80 g czarne oliwki
200 g tuńczyk z puszki
6 łyżka oliwa z oliwek
0.50 szt. sok z cytryny
1 łyżka musztarda dijon
40 g kapary
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie umyć (nie obierać) i ugotować. Fasolkę oczyścić i ugotować. Jajka ugotować na półtwardo.
W trakcie gotowania składników przygotować sos winegret. Do naczynia dać oliwę, musztardę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszać rózgą.
Ugotowane ziemniaki pokroić na mniejsze części. Jajka na pół, pomidorki przeciąć również na pół. Cebulę poszatkować w pióra.
Odcedzić tuńczyka z oleju lub sosu własnego.
Umyte liście sałaty rzymskiej układać na talerzu, następnie poukładać pozostałe warzywa, tuńczyka, kapary, oliwki i jajka. Polać sosem winegret.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
346
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.