Sałatka nicejska
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Sałatka nicejska](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977859536.jpeg&w=3840&q=75)
Sałatka nicejska to jedna z najpopularniejszych sałatek pochodzących z kuchni francuskiej. Jest znana ze swojego eleganckiego wyglądu i bogatego smaku, łączącego różnorodne składniki w jednym smakowitym zestawieniu. Wyrazisty tuńczyk, fasolka szparagowa, świeże pomidorki, młode ziemniaczki, oliwki, kapary, cebula, sałata rzymska, jajka i klasyczny sos winegret to połączenie, które świetnie sprawdzi się na lekki obiad, przekąskę lub przystawkę na wyjątkowe okazje. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Sałatka nicejska to jedna z najpopularniejszych sałatek pochodzących z kuchni francuskiej. Jest znana ze swojego eleganckiego wyglądu i bogatego smaku, łączącego różnorodne składniki w jednym smakowitym zestawieniu. Wyrazisty tuńczyk, fasolka szparagowa, świeże pomidorki, młode ziemniaczki, oliwki, kapary, cebula, sałata rzymska, jajka i klasyczny sos winegret to połączenie, które świetnie sprawdzi się na lekki obiad, przekąskę lub przystawkę na wyjątkowe okazje. Życzymy smacznego!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g ziemniaki młode
250 g fasolka szparagowa
150 g pomidorki cherry
1 szt. cebula czerwona
2 szt. sałata rzymska mini
80 g czarne oliwki
200 g tuńczyk z puszki
6 łyżka oliwa z oliwek
0.50 szt. sok z cytryny
1 łyżka musztarda dijon
40 g kapary
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie umyć (nie obierać) i ugotować. Fasolkę oczyścić i ugotować. Jajka ugotować na półtwardo.
W trakcie gotowania składników przygotować sos winegret. Do naczynia dać oliwę, musztardę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszać rózgą.
Ugotowane ziemniaki pokroić na mniejsze części. Jajka na pół, pomidorki przeciąć również na pół. Cebulę poszatkować w pióra.
Odcedzić tuńczyka z oleju lub sosu własnego.
Umyte liście sałaty rzymskiej układać na talerzu, następnie poukładać pozostałe warzywa, tuńczyka, kapary, oliwki i jajka. Polać sosem winegret.