Sałatka nicejska

EkspertOdKuchni
Sałatka nicejska

0

0 / 0

Sałatka nicejska to jedna z najpopularniejszych sałatek pochodzących z kuchni francuskiej. Jest znana ze swojego eleganckiego wyglądu i bogatego smaku, łączącego różnorodne składniki w jednym smakowitym zestawieniu. Wyrazisty tuńczyk, fasolka szparagowa, świeże pomidorki, młode ziemniaczki, oliwki, kapary, cebula, sałata rzymska, jajka i klasyczny sos winegret to połączenie, które świetnie sprawdzi się na lekki obiad, przekąskę lub przystawkę na wyjątkowe okazje. Życzymy smacznego!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g ziemniaki młode

250 g fasolka szparagowa

150 g pomidorki cherry

1 szt. cebula czerwona

2 szt. sałata rzymska mini

80 g czarne oliwki

200 g tuńczyk z puszki

6 łyżka oliwa z oliwek

0.50 szt. sok z cytryny

1 łyżka musztarda dijon

40 g kapary

Przygotowanie


1

Ziemniaki dokładnie umyć (nie obierać) i ugotować. Fasolkę oczyścić i ugotować. Jajka ugotować na półtwardo.

2

W trakcie gotowania składników przygotować sos winegret. Do naczynia dać oliwę, musztardę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszać rózgą.

3

Ugotowane ziemniaki pokroić na mniejsze części. Jajka na pół, pomidorki przeciąć również na pół. Cebulę poszatkować w pióra.

4

Odcedzić tuńczyka z oleju lub sosu własnego.

5

Umyte liście sałaty rzymskiej układać na talerzu, następnie poukładać pozostałe warzywa, tuńczyka, kapary, oliwki i jajka. Polać sosem winegret.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły