Salatka morska

m7
Salatka morska

0

0 / 0

Jeśli lubicie morskie przysmaki to ta sałatka na pewno wam przypadnie do gustu.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. zielona salata

5 szt. krewetki

4 szt. przegrzebki

1 szt. kawior rybi

1 szt. świeży łosoś

1 szt. pietruszka

1 szt. cytryna

1 szt. sos sojowy

3 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Przygotować sos do salaty : 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, posiekana pietruszka i sol, wszystko wymieszać i odstawić.

2

ugotować krewetki, wystarczy 3 do 5 minut. Pokroić łososia na cienkie kawałki jak do sashimi.

3

na patelni podsmażyć przegrzebki na maśle, po 1min z każdej strony.

4

na talerzu rozłożyć liście salaty , polane sosem, na nie rozłożyć krewetki, łosoś surowy, przegrzebki lekko podsmażone i jaja rybie na środku. Podawać z sosem sojowym lub wasabi (podobne do chrzanu, tylko o zielonym kolorze). Dla tych co nie lubią surowej ryby proponuje łososia podsmażyć tak samo jak przegrzebki, po minucie z każdej strony, albo zastąpić go łososiem wędzonym, tez smaczne.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

338

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

3

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły