Sałatka meksykańska z nachosami

Łowicz
Sałatka meksykańska z nachosami

0

0 / 0

Sałatka meksykańska z nachosami to idealne połączenie chrupkości, świeżości i pikantnych nut, które przeniosą Cię wprost do gorącego Meksyku. Doskonale sprawdzi się jako szybki obiad, przekąska na spotkania z przyjaciółmi lub dodatek do grillowanych mięs. Połączenie mielonej wołowiny z czerwoną fasolą, kukurydzą, awokado, sałatą, ogórkami konserwowymi i chrupiącymi nachosami zadowolą zarówno miłośników kuchni meksykańskiej, jak i tych, którzy szukają pełnego smaku dania.

17

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

500 g mięso mielone wołowe

2 łyżka przecier pomidorowy łowicz

2 szt. cebula czerwona

4 szt. ząbki czosnku

1 puszka fasola czerwona konserwowa

1 puszka kukurydza konserwowa

4 szt. ogórek konserwowy

0.50 szt. sałata lodowa

1 szt. awokado

200 g ser żółty

150 g nachosy

2 łyżka majonez

100 g jogurt naturalny

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. papryka wędzona

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie


1

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulę czerwoną i czosnek.

2

Dodajemy mięso mielone wołowe i smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

3

Następnie dodajemy przecier pomidorowy i odsączoną fasolę czerwoną. Doprawiamy do smaku.

4

Całość dusimy przez chwilę do połączenia smaków i odstawiamy do ostygnięcia.

5

Ogórki konserwowe i awokado kroimy w kostkę, a sałatę kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę z puszki odsączamy.

6

Warzywa i mięso przekładamy warstwami do dużej miski. Na górę sałatki dodajemy wymieszany majonez z jogurtem naturalnym i nachosy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły