Sałatka meksykańska z nachosami
Łowicz
Sałatka meksykańska z nachosami to idealne połączenie chrupkości, świeżości i pikantnych nut, które przeniosą Cię wprost do gorącego Meksyku. Doskonale sprawdzi się jako szybki obiad, przekąska na spotkania z przyjaciółmi lub dodatek do grillowanych mięs. Połączenie mielonej wołowiny z czerwoną fasolą, kukurydzą, awokado, sałatą, ogórkami konserwowymi i chrupiącymi nachosami zadowolą zarówno miłośników kuchni meksykańskiej, jak i tych, którzy szukają pełnego smaku dania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sałatka meksykańska z nachosami to idealne połączenie chrupkości, świeżości i pikantnych nut, które przeniosą Cię wprost do gorącego Meksyku. Doskonale sprawdzi się jako szybki obiad, przekąska na spotkania z przyjaciółmi lub dodatek do grillowanych mięs. Połączenie mielonej wołowiny z czerwoną fasolą, kukurydzą, awokado, sałatą, ogórkami konserwowymi i chrupiącymi nachosami zadowolą zarówno miłośników kuchni meksykańskiej, jak i tych, którzy szukają pełnego smaku dania.
17
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
500 g mięso mielone wołowe
2 łyżka przecier pomidorowy łowicz
2 szt. cebula czerwona
4 szt. ząbki czosnku
1 puszka fasola czerwona konserwowa
1 puszka kukurydza konserwowa
4 szt. ogórek konserwowy
0.50 szt. sałata lodowa
1 szt. awokado
200 g ser żółty
150 g nachosy
2 łyżka majonez
100 g jogurt naturalny
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. papryka wędzona
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulę czerwoną i czosnek.
Dodajemy mięso mielone wołowe i smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy i odsączoną fasolę czerwoną. Doprawiamy do smaku.
Całość dusimy przez chwilę do połączenia smaków i odstawiamy do ostygnięcia.
Ogórki konserwowe i awokado kroimy w kostkę, a sałatę kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę z puszki odsączamy.
Warzywa i mięso przekładamy warstwami do dużej miski. Na górę sałatki dodajemy wymieszany majonez z jogurtem naturalnym i nachosy.