Sałatka makaronowa z jarmużem i chrupiącą ciecierzycą

Lubella

Sałatka makaronowa z jarmużem i chrupiącą ciecierzycą to szybki pomysł na pożywny posiłek w wersji roślinnej, który świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy, lekka kolacja albo danie na spotkanie z przyjaciółmi. To nie jest klasyczna sałatka – znajdziesz tu al dente makaron, świeży jarmuż, parmezan oraz chrupiącą ciecierzycę z airfryera, która świetnie zastępuje grzanki. Całość łączy wyrazisty sos na bazie tahini, majonezu i musztardy – kremowy, lekko cytrynowy, z nutą czosnku. Możesz ją przygotować wcześniej – dobrze znosi przechowywanie, więc świetnie sprawdzi się w lunchboxie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Sałatka makaronowa z jarmużem i chrupiącą ciecierzycą to szybki pomysł na pożywny posiłek w wersji roślinnej, który świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy, lekka kolacja albo danie na spotkanie z przyjaciółmi. To nie jest klasyczna sałatka – znajdziesz tu al dente makaron, świeży jarmuż, parmezan oraz chrupiącą ciecierzycę z airfryera, która świetnie zastępuje grzanki. Całość łączy wyrazisty sos na bazie tahini, majonezu i musztardy – kremowy, lekko cytrynowy, z nutą czosnku. Możesz ją przygotować wcześniej – dobrze znosi przechowywanie, więc świetnie sprawdzi się w lunchboxie.
13
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g makaron świderki lubella
1 puszka ciecierzyca konserwowa
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżecz. papryka wędzona
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
80 g jarmuż
40 g parmezan tarty
Sos
2 łyżka majonez
1 łyżka tahini
1 łyżecz. musztarda dijon
1 łyżka sok z cytryny
1 szt. ząbek czosnku
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Ugotuj makaron świderki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i ostudź.
Ciecierzycę z puszki odsącz i osusz papierowym ręcznikiem. Wymieszaj z oliwą, wędzoną papryką, solą i pieprzem.
Włóż do airfryera i piecz 25–30 minut w 180°C, aż stanie się chrupiąca. W połowie czasu potrząśnij koszykiem, by równomiernie się upiekła.
W międzyczasie przygotuj sos: w miseczce wymieszaj majonez, tahini, musztardę, sok z cytryny, starty czosnek oraz dopraw solą i pieprzem.
W dużej misce umieść ugotowany makaron, świeży jarmuż, chrupiącą ciecierzycę i starty parmezan.
Polej sosem, wymieszaj całość i podawaj od razu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.