Sałatka makaronowa z grillowanymi warzywami

goodfoodlover
Sałatka makaronowa z grillowanymi warzywami

Średnia 4 / 3

Oceń!

Sałatka makaronowa z grillowanymi warzywami to idealne połączenie letniego pikniku z szybkim obiadem. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki: sól i pieprz, cebula czerwona, papryka (zielona i czerwone), bakłażan, cukinia, czosnek, oliwa, pietruszka, świeża bazylia, nasiona słonecznika oraz makaron typu rurki.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szczyp. sól, pieprz

1 szt. cebula czerwona

0.50 szt. papryka czerwona

0.50 szt. papryka zielona

0.50 szt. bakłażan

0.50 szt. cukinia

1 szt. ząbek czosnku

3 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka pietruszka

1 łyżka świeża bazylia

2 łyżka oliwa

2 łyżka nasiona słonecznika

400 g makaron lubella kolorowy rurki

Przygotowanie


Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Warzywa pokroić na mniejsze kawałki.

Rozgrzać patelnię grillową z niewielką ilością tłuszczu.

Podsmażyć warzywa z każdej strony (można usmażyć warzywa na grillu).

Do miski wlać oliwę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać sól, pieprz, pietruszkę oraz bazylię. Dodać pokrojone suszone pomidory. Zmiksować dokładnie.

Makaron przełożyć do miski.

Dodać warzywa i polać wcześniej przygotowanym sosem.

Całość posypać prażonym słonecznikiem lub startym parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1068

kcal

Białka

33

gram

Węglowodany

156

gram

Tłuszcze

32

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły