Sałatka makaronowa z grillowanymi warzywami

goodfoodlover
Sałatka makaronowa z grillowanymi warzywami

3

4 / 3

Sałatka makaronowa z grillowanymi warzywami to idealne połączenie letniego pikniku z szybkim obiadem. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki: sól i pieprz, cebula czerwona, papryka (zielona i czerwone), bakłażan, cukinia, czosnek, oliwa, pietruszka, świeża bazylia, nasiona słonecznika oraz makaron typu rurki.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szczyp. sól, pieprz

1 szt. cebula czerwona

0.50 szt. papryka czerwona

0.50 szt. papryka zielona

0.50 szt. bakłażan

0.50 szt. cukinia

1 szt. ząbek czosnku

3 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka pietruszka

1 łyżka świeża bazylia

2 łyżka oliwa

2 łyżka nasiona słonecznika

400 g makaron lubella kolorowy rurki

Przygotowanie


1

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Warzywa pokroić na mniejsze kawałki.

3

Rozgrzać patelnię grillową z niewielką ilością tłuszczu.

4

Podsmażyć warzywa z każdej strony (można usmażyć warzywa na grillu).

5

Do miski wlać oliwę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać sól, pieprz, pietruszkę oraz bazylię. Dodać pokrojone suszone pomidory. Zmiksować dokładnie.

6

Makaron przełożyć do miski.

7

Dodać warzywa i polać wcześniej przygotowanym sosem.

8

Całość posypać prażonym słonecznikiem lub startym parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1068

kcal

Białka

33

gram

Węglowodany

156

gram

Tłuszcze

32

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły