Sałatka makaronowa z grillowanymi warzywami
goodfoodlover
Sałatka makaronowa z grillowanymi warzywami to idealne połączenie letniego pikniku z szybkim obiadem. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki: sól i pieprz, cebula czerwona, papryka (zielona i czerwone), bakłażan, cukinia, czosnek, oliwa, pietruszka, świeża bazylia, nasiona słonecznika oraz makaron typu rurki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1068
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
156
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
4 / 3
Sałatka makaronowa z grillowanymi warzywami to idealne połączenie letniego pikniku z szybkim obiadem. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki: sól i pieprz, cebula czerwona, papryka (zielona i czerwone), bakłażan, cukinia, czosnek, oliwa, pietruszka, świeża bazylia, nasiona słonecznika oraz makaron typu rurki.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szczyp. sól, pieprz
1 szt. cebula czerwona
0.50 szt. papryka czerwona
0.50 szt. papryka zielona
0.50 szt. bakłażan
0.50 szt. cukinia
1 szt. ząbek czosnku
3 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka pietruszka
1 łyżka świeża bazylia
2 łyżka oliwa
2 łyżka nasiona słonecznika
400 g makaron lubella kolorowy rurki
Przygotowanie
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Warzywa pokroić na mniejsze kawałki.
Rozgrzać patelnię grillową z niewielką ilością tłuszczu.
Podsmażyć warzywa z każdej strony (można usmażyć warzywa na grillu).
Do miski wlać oliwę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać sól, pieprz, pietruszkę oraz bazylię. Dodać pokrojone suszone pomidory. Zmiksować dokładnie.
Makaron przełożyć do miski.
Dodać warzywa i polać wcześniej przygotowanym sosem.
Całość posypać prażonym słonecznikiem lub startym parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1068
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
156
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.