Sałatka makaronowa po grecku

blogerzydlalubelli
Sałatka makaronowa po grecku

Średnia 4.2 / 5

Oceń!

Autor: Kolorowo Torcikowo http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/2017/08/saatka-makaronowa-po-grecku.html

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

100 g makaron lubella świdry

100 g ser feta

1 szt. ogórek

2 szt. pomidory

0.50 szt. cebula

8 szt. oliwki

3 łyżka oliwa

1 łyżka ocet jabłkowy

0.50 łyżecz. miód

1 łyżka zioła prowansalskie

1 szczyp. sól

Przygotowanie


Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Ugotowany opłukać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia.

Do miski przełożyć ugotowany ostygnięty makaron. Wszystkie warzywa umyć. Ogórka, bez obierania ze skórki, pokroić w półplastry. Pomidora pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Połowę warzyw wymieszać z makaronem, resztę ułożyć na wierzchu sałatki. Dodać pokruszony ser i pokrojone oliwki. Oliwę wymieszać z miodem i octem winnym lub sokiem z cytryny. Dodać szczyptę soli oraz trochę ziół prowansalskich.

Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

545

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

48

gram

Tłuszcze

30

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły