Sałatka makaronowa po grecku
blogerzydlalubelli
Autor: Kolorowo Torcikowo http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/2017/08/saatka-makaronowa-po-grecku.html
Wartości odżywcze na porcję
Energia
545
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.2 / 5
Autor: Kolorowo Torcikowo http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/2017/08/saatka-makaronowa-po-grecku.html
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
100 g makaron lubella świdry
100 g ser feta
1 szt. ogórek
2 szt. pomidory
0.50 szt. cebula
8 szt. oliwki
3 łyżka oliwa
1 łyżka ocet jabłkowy
0.50 łyżecz. miód
1 łyżka zioła prowansalskie
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Ugotowany opłukać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia.
Do miski przełożyć ugotowany ostygnięty makaron. Wszystkie warzywa umyć. Ogórka, bez obierania ze skórki, pokroić w półplastry. Pomidora pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Połowę warzyw wymieszać z makaronem, resztę ułożyć na wierzchu sałatki. Dodać pokruszony ser i pokrojone oliwki. Oliwę wymieszać z miodem i octem winnym lub sokiem z cytryny. Dodać szczyptę soli oraz trochę ziół prowansalskich.
Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
545
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.